Ciclul festiv de primăvară

Ciclul sărbătorilor populare de primăvară este punctat de acte și gesturi de curățire magico-rituală dar și practică a spațiului gospodăriei. Cântecul păsărilor arată cum va fi vremea în perioada următoare iar fenomenele meteorologice specifice primăverii oferă indicii asupra calității și cantității recoltelor viitoare.

Martie sau Mărțișor. Dacă este vânturos, va fi frumos în luna mai. Dacă este rouă şi uscat, va ploua în aprilie. Dacă tună sau cântă cucul, va fi an bogat. Dacă plouă, va ploua şi toamna. Dacă ninge, iese vin puţin. Se altoiesc puieţii, se pregătesc straturile, se seamănă cerealele, unele legume, trifoi, lucernă. Nu se bea ţuică, nu se pomenesc cu numele purecii și şerpii, ca să nu vină în casă. Se întorc păsările migratoare, se nasc mieii. Vremea este schimbătoare („zăpada cucilor, a mieilor, a berzelor”). Anotimpurile vor fi ca primele patru zile din lună. Oamenii vor fi peste an ca „baba” (ziua) aleasă, din primele nouă.

Aprilie sau Prier. Dacă este frumos, în mai va fi frig şi vara vor fi furtuni, dacă este umed, în mai va fi cald. Se curăţă pomii, se sădesc puieţi, se altoiesc. Se seamănă legume, trifoi, lucernă, ovăz, porumb. Se dă treptat nutreţ verde vitelor.

Mai sau Florar. Dacă plouă în mai şi tună des, în iunie va fi frumos, uscat, va fi belşug la porumb, fân, vin. Dacă sunt gândaci mulţi, va fi an mănos. Se seamănă in şi cânepă (după 13), hrişcă (după 19), ridichi, castraveţi, fasole, tutun (la mijlocul lunii). Se curăţă pomii de gândaci. Se bea pelin.

12 mai

Ghermanul, Hărmanul viermilor

12 mai
31 mai

Irimia, Sărbătoarea boilor

31 mai