Conferințele lunare Arheologia pentru toți dedicate promovării patrimoniului arheologic din România către un număr cât mai mare și divers de persoane.

Conferințele Arheologia pentru toți vor aduce în atenția tuturor situri arheologice de pe teritoriul României care aparțin epocilor preistorice și istorice, în cadrul a cca 30 de prelegeri susținute pe parcursul a 24 de luni.

Fiecare sit arheologic va fi prezentat de către coordonatorul științific al monumentului într-o manieră academică, dar într-un limbaj accesibil publicului larg.

  • Ediția 2022: Inovație, abordări, provocări în protejarea patrimoniului cultural, decembrie 12-15
  • Ediția 2019: Digitizarea patrimoniului cultural, decembrie 12

A VIII-a Ediție a Symposionului Internațional Purpureae Vestes

19 – 21 octombrie 2022

În cadrul Muzeului Benaki de la Atena a avut loc cea de-a VIII-a Ediție a Simpozionului Internațional Purpureae Vestes. Tradiție și inovație în producția textilelor în lumea mediteraneană antică și dincolo de ea, organizată de către membri ai Centrului Elen pentru Cercetarea și Conservarea Textilelor Arheologice (ARTEX), Ministerul Culturii din Grecia și Institutul Național al Patrimoniului din România.

Programul conferinței a cuprins zece sesiuni despre descoperiri de instrumente și țesături din toată lumea antică, contribuții la terminologia domeniului dar și prezentări și postere prin care a fost promovată diseminarea patrimoniului textil European în contextul Acțiunii COST EuroWeb în care Institutul Național al Patrimoniului este partener. 

A VII-a ediție a Congresului Internațional privind Antichitățile din Marea Neagră

26 septembrie – 2 octombrie 2022

Universitatea Internațională Elenă din Salonic a organizat cea de-a VII-a ediție a Congresului Internațional privind Antichitățile din Marea Neagră, ediție dedicată memoriei regretatului arheolog și epigrafist român, Alexandru Avram.

Sesiunile de comunicări și postere din cadrul congresului, în număr de patru, au propus teme relevante pentru istoria și arheologia din spațiul pontic, referindu-se la o perioadă cronologică de paisprezece veacuri, începând cu secolul VIII a. Chr, până în secolele V-VI p. Chr.

Arheologia la Dunărea de Jos în 3D: întâlnire-atelier

6 iunie 2022

Ce pot însemna pentru noi, astăzi, obiectele descoperite în siturile arheologice, fabricate cu mii de ani în urmă, și ce însemnau pentru cei care le-au creat și le-au folosit? De unde putem obține informații despre artefacte vechi, unde le putem vedea, cum putem interacționa cu modele digitale ale acestora?

Despre asta am discutat în cadrul acestei conferințe-atelier desfășurată împreună cu elevi și profesori din Oltenița, jud. Călărași.

Istorii ale crucilor de piatră – Interpretare, clasare, conservare

31 mai 2022

Un document privind istoria juridică a vinului și a viței de vie din prima jumătate a secolului al XIX-lea. Corectarea reîncadrării unui monument istoric în Lista Monumentelor Istorice.

Documentul este inscripționat în piatră, este clasat în Lista Monumentelor Istorice, în categoria « Monumente memoriale și funerare », și se află în comuna Greaca din județul Giurgiu. O lectură mai atentă a textului românesc scris cu litere chirilice, ne-a oferit posibilitatea să recuperăm integral un text juridic datat în primăvara anului 1834.