Workshop: Principiile FAIR și datele arheologice în România

18 mai 2023

Pe data de 18 mai 2023 a avut loc Workshop-ul „Principiile FAIR și datele arheologice în România”, în cadrul căruia am explorat subiecte relevante precum evidența digitală, publicarea și accesarea online a datelor, interoperabilitatea și reutilizarea lor, soluții tehnice, dar și aspecte legislative și administrative.

Workshop-ul este parte a seriei de evenimente organizate de membrii proiectului SEADDA (CA18128), finanțat de Uniunea Europeană.

A VIII-a Ediție a Symposionului Internațional Purpureae Vestes

19 – 21 octombrie 2022

În cadrul Muzeului Benaki de la Atena a avut loc cea de-a VIII-a Ediție a Simpozionului Internațional Purpureae Vestes. Tradiție și inovație în producția textilelor în lumea mediteraneană antică și dincolo de ea, organizată de către membri ai Centrului Elen pentru Cercetarea și Conservarea Textilelor Arheologice (ARTEX), Ministerul Culturii din Grecia și Institutul Național al Patrimoniului din România.

Programul conferinței a cuprins zece sesiuni despre descoperiri de instrumente și țesături din toată lumea antică, contribuții la terminologia domeniului dar și prezentări și postere prin care a fost promovată diseminarea patrimoniului textil European în contextul Acțiunii COST EuroWeb în care Institutul Național al Patrimoniului este partener. 

A VII-a ediție a Congresului Internațional privind Antichitățile din Marea Neagră

26 septembrie – 2 octombrie 2022

Universitatea Internațională Elenă din Salonic a organizat cea de-a VII-a ediție a Congresului Internațional privind Antichitățile din Marea Neagră, ediție dedicată memoriei regretatului arheolog și epigrafist român, Alexandru Avram.

Sesiunile de comunicări și postere din cadrul congresului, în număr de patru, au propus teme relevante pentru istoria și arheologia din spațiul pontic, referindu-se la o perioadă cronologică de paisprezece veacuri, începând cu secolul VIII a. Chr, până în secolele V-VI p. Chr.

Arheologia la Dunărea de Jos în 3D: întâlnire-atelier

6 iunie 2022

Ce pot însemna pentru noi, astăzi, obiectele descoperite în siturile arheologice, fabricate cu mii de ani în urmă, și ce însemnau pentru cei care le-au creat și le-au folosit? De unde putem obține informații despre artefacte vechi, unde le putem vedea, cum putem interacționa cu modele digitale ale acestora?

Despre asta am discutat în cadrul acestei conferințe-atelier desfășurată împreună cu elevi și profesori din Oltenița, jud. Călărași.

Istorii ale crucilor de piatră – Interpretare, clasare, conservare

31 mai 2022

Un document privind istoria juridică a vinului și a viței de vie din prima jumătate a secolului al XIX-lea. Corectarea reîncadrării unui monument istoric în Lista Monumentelor Istorice.

Documentul este inscripționat în piatră, este clasat în Lista Monumentelor Istorice, în categoria « Monumente memoriale și funerare », și se află în comuna Greaca din județul Giurgiu. O lectură mai atentă a textului românesc scris cu litere chirilice, ne-a oferit posibilitatea să recuperăm integral un text juridic datat în primăvara anului 1834.

Institutul Național al Patrimoniului anunță începerea sesiunii de conferințe lunare Arheologia pentru toți, dedicată promovării patrimoniului arheologic din România.

Prin acest eveniment ne propunem să facilităm accesul la informațiile despre patrimoniul arheologic unui număr cât mai mare și divers de persoane.

Arheologia este o disciplină care folosește instrumente, metode și reguli proprii, putând fi practicată doar de către specialiști recunoscuți de comunitatea arheologică și Ministerul Culturii. Cercetarea arheologică ține cont de caracterul distructiv al metodelor și de caracterul fragil și perisabil al monumentelor și artefactelor arheologice. Așadar, dorim ca prin aceste conferințe să aducem în atenția publicului rezultatele cercetărilor arheologice și să atragem atenția asupra faptului că patrimoniul arheologic capătă valoare culturală  doar în contextul în care a fost descoperit, protejarea acestuia este responsabilitatea noastră, a tuturor.

Conferințele Arheologia pentru toți vor aduce în atenția tuturor situri arheologice  de pe teritoriul României care aparțin epocilor preistorice și istorice, în cadrul a cca 30 de prelegeri susținute pe parcursul a 24 de luni. Fiecare sit arheologic va fi prezentat de către coordonatorul științific al monumentului într-o manieră academică, dar într-un limbaj accesibil publicului larg.

Citește mai mult ...

 • Ediția #14: Arheologia preventivă și proiectele de amenajare a teritoriului, iunie 16
 • Ediția #12: Cercetările arheologice preventive de la Jijila – La Grădini, județul Tulcea, martie 14
 • Ediția #13: Histria în Epoca Arhaică – Istria, județul Constanța, iunie 16
 • Ediția #11: Cetățile dacice din Munții Orăștiei – vechi și noi descoperiri, iunie 17
 • Ediția #10: Castrul roman de la Brețcu (Angustia), județul Covasna, ianuarie 19

 • Ediția #9: Castrele romane din zona Clisurii Dunării, 16 decembrie
 • Ediția #8: Drobeta, județul Mehedinți, 18 noiembrie
 • Ediția #7: Noviodunum, județul Tulcea, 20 octombrie
 • Ediția #6: Castrul de la Micia, județul Hunedoara, iulie 14
 • Ediția #5: Castrul de la Potaissa, județul Cluj, iunie 19
 • Ediția #4: Porolissum, județul Sălaj, mai 12
 • Ediția #3: Cetatea Capidava, județul Constanța, aprilie 14
 • Ediția #2: Castrul roman de la Mălăiești, județul Prahova, martie 17
 • Ediția #1: Patrimoniul arheologic prin lentila UNESCO. Castrul roman de la Bologa, județul Cluj, februarie 17
 • Ediția 2022: Inovație, abordări, provocări în protejarea patrimoniului cultural, decembrie 12-15
 • Ediția 2019: Digitizarea patrimoniului cultural, decembrie 12