Luna Mai – a treia din calendarul roman și a cincea din calendarul iulian şi gregorian, indică prin denumirile sale populare, abundența florilor (Florar, Florari) și bogăția vegetației (Frunzari, Prator, Luna ierburilor).

O zicală populară ne spune că „𝘔𝘢𝘪 𝘦 𝘙𝘢𝘪”, această lună fiind perioada cea mai potrivită pentru muncile agricole: suficient de călduros dar bogat în precipitaţii lipsite de grindină şi piatră.

În legendele populare se spune că rarele zile cu brumă din luna mai s-ar datora unui blestem al lui Martie, care, văzând că Aprilie a rezistat la toate zăpezile, ploile și puhoaiele, îl întreabă pe acesta cine l-a învățat, iar Aprilie îi răspunde că Mai, drept pentru care, de ciudă, Martie îi dă și lui vreo două-trei brume, ca să-i veștejească florile.

Petrecere câmpenească, pictură în ulei pe pânză de Ion Theodorescu-Sion, bun cultural clasat în categoria tezaur, aflat în patrimoniul Muzeului de Artă din Constanța

Ultima lună de primăvară are doar câteva sărbători mari cu dată fixă: 𝗔𝗿𝗺𝗶𝗻𝗱𝗲𝗻𝘂𝗹 și ziua Sfinților Mari Împărați 𝗖𝗼𝗻𝘀𝘁𝗮𝗻𝘁𝗶𝗻 𝘀̦𝗶 𝗘𝗹𝗲𝗻𝗮, numită Constantin Graur sau Constantinul Puilor în calendarul popular, considerată a fi o sărbătoare dedicată păsărilor de pădure.

Sărbătoare cu origini complexe ce țin de mitologia vegetațională, ziua de Armindeni e cunoscută și sub numele de Ziua Pelinului sau Ziua Bețivului. Pentru a fi sănătos tot anul și pentru a avea belșug în gospodărie, în această zi era recomandat consumul ritual de vin roșu cu pelin și caș alb, pe iarbă verde.

Celor două sărbători marcante li se adaugă alte sărbători mai mici: 𝗩𝗮𝗻𝗴𝗵𝗲𝗹𝗶𝘀𝘁𝘂𝗹 𝗜𝗼𝗮𝗻 𝗧𝗲𝗼𝗹𝗼𝗴𝘂𝗹, pe data de 8 mai, și 𝗦𝗳. 𝗜𝗼𝗮𝗻 𝗙𝗶𝗲𝗿𝗯𝗲 𝗣𝗶𝗮𝘁𝗿𝗮, pe data de 25 mai, sfinți ce patronează în calendarul popular fenomenele meteorologice specifice anotimpului cald: ploaia, grindina, tunetele, furtunile și trăsnetele, și 𝗚𝗵𝗲𝗿𝗺𝗮𝗻𝘂𝗹, pe data de 12 mai, conducătorul furtunilor şi al norilor de grindini dar și ocrotitorul viețuitoarelor mărunte (gândaci, viermi şi alte insecte dăunătoare).

În funcție de data Paștelui, în această lună sunt celebrate și alte sărbători cu dată mobilă din ciclul Pascal: 𝘗𝘢𝘴̦𝘵𝘦𝘭𝘦 𝘉𝘭𝘢𝘫𝘪𝘯𝘪𝘭𝘰𝘳, 𝘙𝘰𝘱𝘰𝘵𝘪𝘯𝘶𝘭 𝘛̧𝘦𝘴𝘵𝘦𝘭𝘰𝘳, 𝘔𝘢̆𝘵𝘤𝘢̆𝘭𝘢̆𝘶𝘭, 𝘑𝘰𝘪𝘭𝘦 𝘝𝘦𝘳𝘻𝘪 𝘴𝘢𝘶 𝘛𝘰𝘥𝘰𝘳𝘶𝘴𝘢𝘭𝘦𝘭𝘦.

Mai multe despre sărbătorile lunii mai puteți citi pe pagina dedicată calendarului popular, iar în Biblioteca digitală a publicațiilor culturale găsiți și alte articole dedicate obiceiurilor și sărbătorilor de primăvară.