Denumirile populare ale lunii martie, Mart, Marţiu, Marțin, amintesc de numele zeului roman al războiului, Marte. Cunoscut pentru calitățile sale războinice, acesta era însă invocat și ca protector al muncilor câmpului. Alăturarea celor două calități agrare și războinice poate fi pusă pe seama nevoilor legate de apărarea gospodăriilor și a recoltelor în fața incursiunilor unor prădători și divinitatea ocrotitoare a activităților agricole, ce asigura și renașterea periodică a naturii, primind ulterior și atributul de patron al războiului.

În calendarul popular, Martie este numit și Germinar sau Germinariu, amintind de trezirea la viaţă a mediului înconjurător şi încolţirea semințelor semănate, această lună marcând începerea muncilor agricole: aratul şi semănatul, a celor din gospodărie: curățarea livezilor sau grădinilor precum și scoaterea stupilor de la iernat.

Peisaj de primăvară, pictură de șevalet de Dimitrie Mihăilescu, școală românească, bun cultural clasat în categoria Fond, aflat în patrimoniul Muzeului Național de Artă al României din București.

Alintat și Făurel, frate mai mic al lui Faur (luna februarie, în care se practica repararea sau fabricarea uneltelor agricole), Martie se laudă, în textele populare, că ar degera vițelul în vacă, oala la foc și copilul în pântecele mamei, dar spre deosebire de fratele mai mare, este numai iute și nu are putere.

În mitologia populară, martie este considerată cea mai capricioasă lună, alternând zile cu ploaie, zăpadă și îngheț cu zile însorite sau chiar revărsări de râuri cu consecințe negative pentru oameni. De altfel, perioada 1-9 martie, patronată de Baba Dochia și caracterizată de schimbări climatice frecvente, este considerată a face parte tot din iarnă, primăvara instaurându-se pe deplin la 9 martie (Măcinicii) sau la 17 martie (Alexiile) ori chiar la 25 martie (Ziua Cucului), în funcție de latitudinea geografică și de altitudinea așezării.

Sărbătorile populare ale lunii martie: Mărțișorul, Zilele Babelor, Alexiile sau Ziua Șarpelui  Blagoveştenia sau Ziua Cucului cuprind obiceiuri, acte rituale şi magice având ca rol asigurarea bunăstării în gospodărie și a sănătății și fertilității în plan uman, acestora adăugându-li-se și practicile legate de pomenirea morților: Mucenicii.

Despre sărbătorile lunii martie, puteți afla din pagina noastră, dedicată calendarului popular și în Biblioteca digitală a publicațiilor culturale.