În anul 657 a.Chr., Byzas, originar din orașul grec Megara, a fondat pe partea vestică a strâmtorii Bosfor un oraș-port cu numele de Byzantion sau Byzantium. Poziția sa strategică, pe strâmtoarea care leagă Marea Mediterană de Marea Neagră a transformat orașul într-un important centru comercial și punte între Orient și Occident.

Importanța orașului crește în momentul în care Împăratul Constantin cel Mare (a domnit între anii 306–337 p.Chr.) transformă Byzantium în „noua Romă”. Astfel, în anul 330 p.Chr. orașului i s-a dat numele de Constantinopol, devenind capitala Imperiului Roman de Răsărit.

Constantinopolul poate fi considerat piatra de temelie a unui nou tip de imperiu, cunoscut sub numele de Imperiul Bizantin. În timpul Împăratului Iustinian (a domnit între anii 527–565 p.Chr.), considerat de majoritatea istoricilor primul împărat bizantin, orașul a cunoscut o perioadă înfloritoare, timp în care s-a dezvoltat arhitectura, economia și s-a stabilit un sistem unitar de legi prin Codul lui Iustinian.

După 11 secole de existență sub numele de Constantinopol, orașul este cucerit în anul 1453 de Imperiul Otoman, la conducerea căruia se afla sultanul Mehmed al II-lea, devenind astfel capitala Imperiului Otoman.

Printre cele mai impresionante clădiri din perioada antică se numără Hipodromul, construit de Împăratul Severus și extins de Constantin cel Mare și Hagia Sophia, biserică imperială construită de Iustinian și ulterior transformată în moschee de Mehmed al II-lea.

Stradă din Constantinopol, pictură realizată de Amedeo Preziosi în anul 1868. Lucrarea, clasată în Patrimoniul Cultural Național la categoria tezaur, se găsește la Muzeul Naţional de Artă al României.

În anul 1930, după ce este abolit sultanatul și Turcia devine republică, Constantinopol este redenumit Istanbul și pierde calitatea de capitală în favoarea Ankarei. În prezent, Istanbul este un centru economic, cultural și administrativ al Turciei, fiind cel mai mare oraș al țării.

În continuare vă invităm să descoperiți Constantinopolul în colecțiile bazei de date Bunuri Culturale Clasate în Patrimoniu Național prin opere de artă, monede bizantine bătute la Constantinopol și medalii emise în memoria unor împărați creștini:

Pentru mai multe informații despre istoria orașului Constantinopol, găsiți articole referitoare la acesta în Biblioteca Digitală ProEuropeana.