25 aprilie

Marcu Boilor este sărbătoarea dedicată vitelor mari, în special boilor, animale de muncă de bază în satul vechi românesc, plasată la începutul anului pastoral.

Asocierea Sfântului Evanghelist Marcu, din calendarul religios, celebrat în această zi, cu această sărbătoare populară nu este pe deplin clarificată, în iconografia creștină Apostolul Marcu fiind reprezentat împreună cu un leu, și Apostolul Luca împreună cu un vițel. În mentalul popular reprezentările celor doi sfinți și a simbolurilor animaliere ale acestora au fost, probabil confundate, legătura Apostolului Marcu cu caracterul pastoral al acestei sărbători putând fi explicată prin faptul că el reprezintă un animal sălbatic, ce ar putea ucide o vită și astfel, ziua acestuia trebuia respectată.

În această zi boii erau lăsați să pască pe unde şi cât doreau și nu erau legați. De Marcu Boilor, bărbații nu arau și nu puneau animalele la muncă, existând credința că acestea se vor îmbolnăvi sau vor fi atacate de fiarele sălbatice sau că cel care leagă boii în această zi e afurisit de Dumnezeu și nu poate să meargă în rai.

Surse:

Antoaneta Olteanu, Calendarele poporului român, Editura Paideea, București, 2001;
Simeon Florea Marian, Sărbătorile la români, (1898-1901), 1994;
Ion Ghinoiu, Zile și mituri. Enciclopedie a sărbătorilor, ritualurilor, ființelor fabuloase, eroilor și miturilor, din panteonul popular românesc, Editura Univers Enciclopedic, 2018.