Femeie în peisaj, pictură de Cecilia Cuţescu-Storck. Autoportret din plină epocă de emancipare feminină, artista se reprezintă în natură (probabil la Câineni, în localitatea natală), într-o poză curajoasă, ce sfidează parcă privitorul. Pictură deținută de Muzeul Naţional de Artă al României, clasată în categoria Tezaur.

Cecilia Cuţescu-Storck este artista pe care vă invităm să o descoperiți, nu întâmplător astăzi, în ziua de 8 martie, Ziua Internațională a Femeii.

De numele Ceciliei Cuţescu-Storck, o creatoare remarcabilă în peisajul cultural românesc, sunt legate și începuturile afirmării femeilor în arta românească.

Numită în 1916 profesoară la catedra de arte decorative și pictură a Școlii de Belle Arte din București, ea devine prima femeie profesoară într-o academie națională de artă din Europa. În același an, artista primea și prima comandă pentru o pictură murală de mari proporții, destinată clădirii Băncii Marmorosch, pe atunci cea mai importantă bancă comercială din România.

Artista se va afirma ca una din reprezentantele de seamă ale picturii murale, fiind cea care a relansat acest domeniu în România la începutul secolului XX.

Cecilia Cuţescu s-a născut în 1879 în satul Râul Vadului, pe valea Oltului, în județul Vâlcea. După studii liceale la București, pleacă la studii superioare în străinătate, la Munchen și ulterior la Paris. Revine în România în 1906 și devine membră în rândurile Societății Tinerimea Artistică, asociație care își propunea să introducă un spirit modern, occidental, independent de mișcarea oficială din arta românească. Încep astfel cei peste 50 de ani de activitate constantă în viața artistică românească.

În casa în care a locuit împreună cu soțul său, sculptorul Frederic Storck, Cecilia va crea împreună cu acesta un univers aparte, bogat în opere de artă deținute sau create de membrii familiei Storck, pe care astăzi îl puteți admira vizitând Muzeul „Frederic Storck şi Cecilia Cuţescu-Storck” (Tur virtual al muzeului).

Descoperiți-o pe Cecilia Cuţescu-Storck în Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale.

Descoperiți opera Ceciliei Cuţescu-Storck în Inventarul bunurilor mobile clasate în patrimoniul cultural național.

Citiți mai multe despre mișcarea feministă în Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale.