În aproape toată lumea, anual, la 8 martie, se sărbătorește Ziua Internațională a Femeii. La origini o sărbătoare cu origini socialiste, a ajuns în prezent o zi care celebrează și recunoaște reușitele femeilor în toate domeniile și care condamnă discriminarea de gen și violența.

La mulți ani tuturor doamnelor și domnișoarelor, cu ocazia zilei de 8 Martie! Vă dorim o zi înflorită și însorită și un an plin de realizări!

Ziua Femeii a fost sărbătorită pentru prima dată pe data de 28 februarie 1909 la New York, de Partidul Socialist din America, la sugestia militantei Theresa Malkiel. Evenimentul dorea să marcheze amintirea unei greve de sindicat a femeilor, despre care se pretindea că avusese loc cu un an înainte, dar care de fapt nu se petrecuse.

În august 1910, în cadrul Internaționalei Socialiste de la Copenhaga, o delegație de activiste din Germania, în frunte cu Clara Zetkin, propunea stabilirea unei zi anuale a femeilor, fără a indica însă o dată anume. Era gândit ca un eveniment de promovare a drepturilor femeilor, în special acordarea dreptului de vot și a dreptului de a putea ocupa funcții publice.

Anul următor, pe 19 martie, în cadrul zilei femeii, au avut loc demonstrații în mai multe state europene, printre care Imperiul Austro-Ungar, Imperiul German, Danemarca și Elveția. În SUA, celebrarea zilei femeii a rămas în data de 28 februarie. În 1913, în Imperiul Țarist se sărbătorea pentru prima dată ziua femeii în ultima duminică a lunii februarie. Pe 8 martie 1914 s-a sărbătorit ziua femeii în Imperiul German, iar în Londra avea loc o manifestație a sufragetelor, sub coordonarea Sylviei Pankhurst.

Pe 23 februarie 1917 (8 martie potrivit calendarului gregorian), în cadrul Zilei Internaționale a Femeii din Imperiul Țarist, are loc o demonstrație a femeilor care lucrau în domeniul textil, prin care se cerea încetarea raționalizării hranei și ieșirea din Primul Război Mondial. Demonstrația a făcut parte din evenimentele revoluției din februarie, care au dus în cele din urmă la abdicarea țarului Nicolae al II-lea.

Patru femei, fotografie de Costică Acsinte, datată în jurul anilor 1940. Femeile poartă uniforme de cercetașe interbelice.

După acel moment, ziua de 23 februarie/8 martie a rămas ca Ziua Internațională a Femeii în URSS și, ulterior, în întreg blocul comunist.

În România Ziua Femeii se sărbătorește din anul 1945, după instalarea guvernului Petru Groza.

În anul 1975, denumit și Anul Internațional al Femeii, Organizația Națiunilor Unite a celebrat pentru prima dată Ziua Internațională a Femeii. Printr-o rezoluție din 1977, ONU dedica ziua de 8 martie drepturilor femeii și păcii mondiale, marcând în același timp și eforturile mișcărilor de obținere a drepturilor pentru femei și a egalității de gen.

În Biblioteca Digitală puteți consulta articole care documentează istoria mișcărilor de emancipare a femeii, de istoria artei sau de obiceiuri care fac parte din universul feminin, sau articole dedicate unor personalități feminine: portret de femeie; femei; emanciparea femeii; drepturile femeii; mișcarea feministă.

De asemenea, vă recomandăm o plimbare printre tablouri, sculpturi și fotografii care reprezintă femei de toate vârstele, în Inventarul bunurilor culturale mobile clasate în Patrimoniul Cultural Naţional.