Sărbătoarea Națională de astăzi se celebrează de astă dată cu deosebire, ca fiind ziua independenței. După Tedeum la Mitropolie, într-un lung discurs, primul ministru Brătianu arată entuziasmul cu care România a intrat în noua ei formă de stat. În răspunsul său, Principele exprimă speranța că Europa va vedea în evenimentul sărbătorit astăzi realizarea vechii dorinți a românilor și un pas făcut înainte pentru asigurarea și întărirea ideii de Stat la Dunărea de Jos.

Astfel descria Carol I în memoriile sale proclamarea independenței României la data de 10 mai 1877.

Ziua de 10 Mai este celebrată în România ca zi de sărbătoare națională cu dublă semnificație: cu această ocazie sărbătorim Ziua Independenței Naționale și Ziua Monarhiei.

De această zi se leagă mai multe evenimente cu o importanță majoră din punct de vedere istoric. La 10 mai 1866, Carol I, principe de Hohenzollern-Sigmaringen, a fost proclamat Domnitor al României, iar la 10 mai 1881, a fost proclamat regatul, Carol I devenind astfel rege.

De asemenea, data de 10 mai este legată şi de declararea Independenței de Stat a României, deoarece, cu toate că aceasta avusese loc la 9/21 mai 1877, în cadrul sesiunii extraordinare a Adunării Deputaților, a doua zi, și anume la 10/22 mai 1877, a fost promulgată de către Carol I legea pentru desființarea tributului către Înalta Poartă.

Ziarul „Resboiul”, numărul nr. 153/1877, aflat în colecția Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, clasat în Patrimoniul Cultural Național, categoria Fond.

Din păcate, această zi de sărbătoare a fost interzisă cu mai multe ocazii. Prima dată celebrarea sa a fost oprită în 1917, când o bună parte a Românei se afla sub ocupație germană, iar a doua oară cu ocazia instaurării regimului comunist, după ce Regele Mihai a fost obligat să abdice, Ziua Națională a României fiind sărbătorită ultima dată în data de 10 mai 1947.

Uitarea s-a așezat peste această zi în timpul regimului comunist, când sărbătoarea de 10 Mai a fost ștearsă din memoria colectivă, iar evocarea Independenței se făcea doar prin reluarea discursului din Parlament al ministrului de externe Mihail Kogălniceanu, rostit la 9 mai 1877. Abia în 2015 această dată a fost declarată zi națională prin Legea nr. 103/2015.

Vă invităm să citiți diverse studii despre Războiul de Independență în Biblioteca Digitală a României.

Câteva numere din ziarul de epocă „Resboiul”, conținând articole care se referă la situația României în perioada Războiului de Independenţă, dar şi la operaţiunile militare din restul Europei au fost clasate în Patrimoniul Cultural Național, iar un studiu despre „Portretele de eroi vrînceni din războiul de independenţă în paginile ziarului <Resboiul>” semnat de Ramona Miron poate fi citit în Biblioteca Digitală a României.

De asemenea, în baza de date a Bunurilor Culturale Mobile Clasate în Patrimoniu Cultural Național puteți descoperi și colecția de obiecte de patrimoniu referitoare la regalitatea din România.

Pentru mai multe informații despre Regele Carol I, Familia Regală dar și despre celebrarea Independenței României, vă puteți documenta folosind cărțile și articolele aflate în Biblioteca Digitală a României:

Pentru comemorarea eroilor care au luptat în Războiul de Independență au fost ridicate numeroase monumente de for public. Fișele descriptive ale acestor monumente pot fi consultate pe site-ul Back-up. Galeria monumentelor de for public. Recuperarea fișelor analitice de evidență din Fișierul Central al Patrimoniului Cultural.