Astăzi sărbătorim Ziua Eroilor, celebrată în fiecare an în acelați timp cu ziua Înălțării Domnului. Ea reprezintă sărbătoarea națională de cinstire și comemorare a celor care s-au jertfit, bărbați și femei, servind în forțele armate.

Această sărbătoare a fost stabilită prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920, iar România a devenit prima țară care îi comemorează în aceeași zi pe eroii străini și pe cei români.

Cu această ocazie vă propunem să explorați baza de date Back-up. Galeria Virtuala a Monumentelor de For Public, rezultat al unui proiect cultural realizat prin co-finanțare AFCN (Administrația Fondului Cultural Național), care și-a propus publicarea on-line, sub forma unei biblioteci digitale, a unui fond documentar de 2500 de fișe analitice de evidență a monumentelor și operelor comemorative de eroi, provenind din arhiva Fișierul Central al Patrimoniului Cultural Național, creat între anii 1970–1990.

În această bază găsiți fișe cuprinzând informații standardizate referitoare la numele, autorul, perioada fundării, materiale și tehnică, localizarea și descrierea monumentelor. Fișele descriu în toate cazurile monumente dedicate memoriei eroilor militari căzuți în Războiul de Independență, în cursul celor două războaie mondiale, în timp de pace și în diverse misiuni de salvare a civililor, precum inundațiile devastatoare din primăvara anului 1970.

Toate fișele sunt redactate manual și au atașate una sau mai multe fotografii și anexe, constând din schițe sau desene ale monumentului, descrieri detaliate ori liste cu numele eroilor consemnați pe monument.