Celebrată în fiecare an în România în ziua sărbătorii creștine a Înălțării Domnului, Ziua Eroilor ni-i aduce în gând pe cei care și-au dat viața pentru ca semenii lor să își împlinească visurile.

Amintirea lor imprimată în piatră este acum păstrată și în mediul digital, prin bazele de date care își propun să evidențieze monumentele de for public.

Placă de bronz pe Monumentul eroilor căzuți în Primul Război Mondial din orașul Babadag, județul Tulcea, fotografie din 1978 atașată fișei analitice nr. 1575, digitizată prin Proiectul „Back-up Galeria Virtuala a Monumentelor de For Public din România”

Vă reamintim astfel proiectele noastre:

Site-ul web Back-up. Galeria monumentelor de for public, unde găsiți înregistrarea digitală a fișelor analitice de evidență a monumentelor comemorative, create în anii 1970 – 1990, provenind din arhiva Fișierul central al patrimoniului cultural national. Fișele cuprind informații standardizate referitoare la numele, autorul, perioada fundării, materiale și tehnică, localizare, descriere etc., toate fiind redactate manual, având atașate una sau mai multe fotografii sau alte anexe, constând din schițe sau desene ale monumentului, descrieri detaliate ori liste cu numele eroilor consemnați pe monument. Fișele descriu în toate cazurile monumente dedicate memoriei eroilor militari, fie ei căzuți în Războiul de Independență, fie în cursul celor două războaie mondiale, dar și în timp de pace, în diverse misiuni de salvare a civililor, precum inundațiile devastatoare din primăvara anului 1970.

Site-ul web Patrimoniu la răscruce, rezultat în urma unui proiect pilot care și-a propus să documenteze și să digitizeze cruci din piatră și monumente de for public dedicate comemorării participării comunităților locale de pe teritoriul județului Prahova la Primul Război Mondial. Veți regăsi în acest site web monumente de eroi fotografiate și descrise detaliat, având atașată o fișă analitică de inventariere.

În Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale găsiți de asemenea mai multe publicații dedicate repertorierii monumentelor de eroi, grupate pe județe sau regiuni, precum Monumente din județul Maramureș închinate eroilor din Primul Război Mondial.