Prima etapă de creație a Tiei Peltz acoperă perioada 1943-1960. Observăm trecerea treptată a artistei de la un realism tipic, puternic ancorat în acest stil pictural, la o eliberare din chingile impuse și adoptarea unor linii noi.

În 1957, pe 3 februarie, au avut loc alegeri pentru Frontul Democraţiei Populare care a obţinut 98,88% din sufragii. Dar cine erau candidaţii? Revista Flacăra pare să fi fost portdrapelul de moment al campaniei electorale şi în acest context publică patru portrete de candidat, realizate de Tia Peltz, în mod vădit cu mesaj ţintit, pentru a aduce în prim plan patru categorii sociale reprezentative.

Datorită contribuţiei sale substanţiale la planurile editoriale ale unor ziare şi reviste, Tia Peltz a fost răsplătită în anul 1957 şi cu înserarea a două dintre desenele ei, într-o publicaţie destinată propagandei româneşti în spaţiul de dincolo de Cortina de fier. Este vorba despre revista „Roumanie Nouvelle” care îi publică două desene din ciclul „Circ”.

Luna mai a aceluiaşi an i-a prilejuit Tiei Peltz să publice în revista Săteanca şase chipuri de copii, unul mai expresiv decât celălalt. Fiecare portret are ceva indefinibil, capabil să surprindă atât frumuseţea acestei vârste cât şi frumuseţea în sine a trăsăturilor fiecăruia. Toate şase sunt parte din primul ciclu intitulat „Copii”, ciclu care se constituie într-unul dintre cele mai frumoase ale artistei.

Anul 1958 îi aduce Tiei Peltz bucuria primei expoziţii personale.