Pe numele său adevărat Ernestina Peltz, artista născută pe 30 ianuarie 1923 a fost fiica gazetarului şi jurnalistului I. (Isac) Peltz şi a Lottei Feldman, ambii părinți fiind de religie mozaică, membri marcanți ai Comunității Evreieşti din România datorită contribuţiei lor la propăşirea unei culturi specifice comunității, dar perfect integrată culturii naționale.

A început prin a publica desene în Almanahul Evreiesc (Imprimeria Curentul) în 1943. După cum povestea uneori, acele prime desene publicate, au însemnat mai puțin pentru ea însăși, căci a considerat, pe atunci, că au fost publicate numai pentru că ar fi fost fiica lui Isac Peltz. De aceea a încercat să se așeze singură printre creatorii de frumos.

Ca studentă eminentă a lui M.H.Maxy (1895, Brăila-1971, București, pictor, scenograf, profesor universitar) a urmat, la început, linia proletcultistă, apreciată de mai marii vremii, linie care îi permitea să expună, să-și arate talentul publicului. Primele lucrări expuse au fost două desene mari, în cărbune, realizate într-un stil străin de ceea ce este cunoscut astăzi ca stilul Tia Peltz.

Albumele Tia Peltz în Biblioteca Digitală

O mare parte din lucrările artistei a ajuns la colecționarul Andrei Ștomff, cel care a hotărât să o aducă din nou printre noi, iubitorii lucrurilor frumoase, pe Tia Peltz, așa cum a fost văzută de alții, dar și de ea însăși. Pozele de mai sus sunt preluate din arhiva personală a Tiei, strânse în albume de amintiri, albume în care aceasta strânsese articole din ziarele vremii referitoare la expozițiile colective sau personale, din țară și din străinătate. Cele patru albume pot fi văzute și admirate integral pe Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale: