29 august

În tradiţia populară românească sărbătoarea din data de 29 august marchează moartea Sfântului Ioan, purtând nume semnificative: Sfântul Ioan Cap Tăiat, Sfântul Ioan de Toamnă şi Crucea Mică.

Reperele vieții pământești ale Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul sunt celebrate la data de 24 iunie (Naşterea Sf. Ioan Botezătorul) și 29 august (Tăierea capului Sf. Prooroc Ioan Botezătorul), marchează totodată limitele sezonului cald, în calendarul popular.

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, pictură, 1540

Calendarul creștin-ortodox

Personaj de prim rang al Bisericii creştine, Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul este numit şi Înaintemergătorul Domnului, întrucât el a propăvăduit şi a aşteptat cu încredere şi speranţă venirea lui Iisus Hristos ca Mântuitor.

Obiceiuri și tradiții

În legendele populare, despre Sf. Ioan se spune că și-ar fi tăiat singur capul, înlocuindu-l cu unul de berbec, pentru a nu păcătui, căci o femeie frumoasă se îndrăgostise de el.
Interdicțiile legate de această zi amintesc acest aspect, căci nu este permis să se taie nimic cu cuțitul, ci totul se rupe cu mâna, și nu se lucrează cu nici un fel de obiecte ascuțite (joagăre, topoare, securi, barde, fierăstraie).
Alte povestiri populare amintesc faptul că Sfântului Ioan i s-ar fi tăiat capul asa cum se taie varza, de unde numele de Cap Tăiat („sfântul de șapte ori i s-a tăiat capul ca pe varză și iarăși a înviat”) dat acestei zile, și interdicțiile legate de consumul vinului roșu și legumelor sau fructelor rotunde, „cu cap”, de culoare roşie sau vânătă.

Credințe și superstiții

  • se posteşte pentru a fi protejat de friguri;
  • se ţine post negru pentru păcate grele și pentru vindecarea de boli;
  • nu se mănâncă mere, pere, nuci, usturoi, varză, orice fructe sau legume care seamănă cu un cap sau cu o cruce;
  • nu se taie cu cuţitul, se rupe cu mâna, nu se mănâncă din blid sau tipsie;
  • pedeapsa pentru cei care încalcă interdicția este posibila îmbolnăvire de friguri și alte boli;
  • se spune că nu este bine să se taie căpățânile de varză și nici să se mănânce varză înainte de 29 august (Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul);
  • femeile chefuiesc fără bărbați, considerând că astăzi este „ziua în care sunt la fel de mari ca și ei”.

Surse:
Antoaneta Olteanu, Calendarele poporului român, Editura Paideia, București, 2001;
Romulus Antonescu, Dicționar de simboluri și credințe tradiționale românești, Editura cIMeC – Institutul de Memorie Culturală, 2009;
Narcisa Știucă, Spirala sărbătorilor. Rosturi, tâlcuri şi desluşiri, Editura ASTRA Museum, 2014;
Marcel Olinescu, Mitologie românească, editura 100+1 Gramar, Bucureşti, 2004;
Tudor Pamfile, Sărbătorile la români. Studiu etnografic, Academia Română, Bucureşti, 1910.