12 iunie

Obiceiuri și tradiții

Cei patru sfinţi creştini: Sfântul Mucenic Timotei, Sfântul Apostol Bartolomeu, Sfântul Prooroc Elisei și Preacuviosul Onufrie, ce păzesc coacerea lanurilor de grâu, sunt numiți, în calendarul popular Sfinţi Mărunţi.
Ziua dedicată lui Onufrie, în calendarul popular, marca perioada perioada de pârguire și coacere a grâului și a orzului.

Sărbătoarea, numită şi Ziua sau Nunta Şoarecilor, perioada de maximă proliferare a răzătoarelor, era considerată nefastă, mai ales în anii ploioşi, şi se considera ultimul termen calendaristic când se mai puteau semăna hrişca, porumbul, cartofii şi legumele.

Credințe și superstiții

Această zi era ținută de către femei, mai ales, ca să fie apărate recoltele de şoareci. În această zi nu se gătește, nu se taie lemne, ca să fie ferite culturile de grindină, furtuni şi vijelii.

Surse:

Antoaneta Olteanu, Calendarele poporului român, Editura Paideia, București, 2001;
Romulus Antonescu, Dicționar de simboluri și credințe tradiționale românești, Editura cIMeC – Institutul de Memorie Culturală, 2009;;
Ion Ghinoiu, Zile și mituri. Enciclopedie a sărbătorilor, ritualurilor, fiinţelor fabuloase, eroilor şi miturilor, din panteonul popular românesc, Editura Univers Enciclopedic, 2018.