9 decembrie

Calendarul creștin-ortodox

Sărbătoarea Zămislirii Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu de către Sfânta Ana, este prăznuită de Biserica Ortodoxă ca fiind ziua în care Ioachim și Ana au primit, de la un înger trimis de Dumnezeu, vestea că vor avea un prunc, deși vârsta lor era una înaintată.

Obiceiuri și tradiții

În calendarul popular sărbătoarea poartă numele de Ana Zacetenia sau Ana Zaştenia, aceasta fiind considerată, în tradiția populară, ziua în care „soarele se întorcea spre vară”. Pe data de 9 decembrie, era celebrat solstițiul de iarnă pe stil vechi, această zi având substrat străvechi ce amintește de reașterea luminii şi a primăverii.

Fiind considerată în tradiția populară o sărbătoare a începutului, ziua era marcată de numeroase practici magice pentru asigurarea sporului în gospodărie: ţăranii se trezeau astăzi înainte de răsăritul soarelui pentru a începe ritual lucrul, care, credeau ei, le va creşte precum creşte ziua începând cu această sărbătoare.

În tradiția populară, Ana Zacetenia este considerată a fi sora mai mică a Sfântului Nicolae. Ziua era ținută cu strictețe de către femeie, existând credința că Ana Zacetenia e o sărbătoare mai mare şi mai rea decât cea a Sfântului Nicolae, iar dacă lucrezi, „lucrează şi boala în casa ta”.

Credințe și superstiții

  • de la Ana Zacetania începe a se mări ziua cu cât sare cucoşul din prag;
  • lucrul început, înainte de răsărit, va avea spor peste an, așa cum crește și ziua de la această sărbătoare încolo;
  • se ţine pentru noroc la negoţ, protecţia morilor, a recoltei de grâu, a oamenilor de boli, de înecuri;
  • tortul depănat în această zi se leagă la mâna fetelor, ca să lucreze cu plăcere și cu spor sau se făcea din el o biciușcă, ce se folosea la mânat vaca când merge la junc, să nu meargă de multe ori;
  • femeile dau colaci de pomană pentru sănătatea copiilor.

Surse:

Antoaneta Olteanu, Calendarele poporului român, Editura Paideia, București, 2001;
Tudor Pamfile, Sărbătorile la români, Editura Saeculum I.O., 1997;
Ion Ghinoiu, Sărbători și obiceiuri românești, Editura Elion, București, 2002.