Un bestiar mitologic reprezintă totalitatea miturilor și poveștilor care s-au țesut, de-a lungul timpului, în jurul animalelor, reale sau imaginare, cărora li se atribuie comportamente și sentimente umane, având în vedere că existența omului nu a fost și nu va putea fi niciodată separată de lumea în care trăiește.

Mai ales in societatile arhaice, dar si astazi, profilul moral al unui individ si al unui popor se defineste si prin modul in care se raporteaza la natura, precum si prin gandirea sa magica. In cultura traditionala a tuturor popoarelor exista convingerea ca animalele exista pe acest pamant pentru ca sunt trimise de divinitate, pentru a-l ajuta sau a-l infrunta pe om, punandu-i astfel la incercare orgoliul de se fi considerat superior tuturor celorlalte vietuitoare.

Bestiarele mitologice, ca antologii de texte despre animale, existau inca din Antichitate, dar s-au bucurat de o mare popularitate in perioada Evului Mediu, mai ales in Anglia si Franta.

Acestea erau structurate pe categorii: patrupede (inclusiv animalele fantastice, precum unicornul), pasari (dintre cele fantastice, un loc privilegiat avandu-l Pasarea Pheonix), pestii (balene, delfini, dar si sirene), serpii (inclusiv dragonii), insecte. Animalele domestice ocupau un loc distinct.

Crestinismul medieval clama superioritatea omului asupra animalelor, de vreme ce, potrivit Bibliei, Dumnezeu a creat omul “ca sa stapaneasca toate animalele”. Exista, insa, si un alt curent de gandire, tot religios, care vedea in caracteristicile animalelor manifestari ale vointei divine.

In bestiarul mitologic romanesc, traditia a impus o categorie a animalelor domestice, de obicei percepute pozitiv, pentru ca reprezentau, in viata sateanului, ajutoare in muncile agricole, erau sursa de hrana, spre deosebire de cele salbatice, asociate pericolului sau nedefinite din punctul de vedere al utilitatii.

Este interesant ca, in bestiarul mitologic romanesc, animale care nu sunt specifice geografiei noastre, precum girafa, leul, camila etc. sunt pomenite, dar erau asociate celor fantastice, carora folclorul romanesc le-a consacrat minunate povesti: pasarea calandrinon, inorogul, vasiliscul, dulful, catelul pamantului s.a.m.d.

Index

Albina