„Adunarea Naţională a tuturor românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească, adunaţi prin reprezentanţii lor îndreptăţiţi la Alba Iulia, în ziua de 1 Decembrie 1918, decretează unirea acelor români şi a tuturor teritoriilor locuite de dânşii cu România”
Acesta este punctul întâi al Rezoluției Adunării de la Alba Iulia din 18 noiembrie/1 decembrie care definitiva procesul realizării Marii Uniri, idealul românilor din secolul al XIX-lea și de la începutul secolului al XX-lea, obținut pe câmpul de bătălie în timpul Primului Război Mondial dar mai ales în sălile unde diplomații europeni dezbăteau și redesenau harta Europei după război.
Marea Unire a fost și o alegere și un act de curaj al românilor pentru că România Mare a apărut și ca urmare a voinței populare din Basarabia, Bucovina, Transilvania și Banat, români care au sfidat autoritatea unor imperii multinaționale precum Imperiul Habsburgic sau Imperiul Rus și în virtutea principiului autodeterminării au ales să se unească cu România, într-un stat național.
Marea Unire sau formarea României Mari a început la Chișinău, la 27 martie 1918, acolo unde Sfatul Țării din Basarabia a votat unirea acestei provincii cu Regatul României. A continuat apoi la Cernăuți, unde Adunarea Constituantă vota la 28 noiembrie 1918 unirea Bucovinei cu România. Și se ajunge la ziua de 1 decembrie când în cadrul Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, formată din românii din Transilvania și Banat s-a votat unirea acestor provincii cu Regatul României. Apărea astfel România Mare, stat care aduna pentru prima oară și pentru scurt timp din păcate toți românii din toate provinciile istorice.
Despre aceste evenimente s-au scris numeroase studii în periodice sau cărți și de aceea nu considerăm necesar să prezentăm mai multe detalii. Vă invităm însă să consultați o parte din aceste studii digitalizate în Biblioteca Digitală, reprezentând 22 de publicații, 147 de volume (monografii istorice, sinteze istorice, volume de documente, biografii sau numere de periodic) și 252 de articole de periodice care tratează din diverse perspective acest subiect:
https://biblioteca-digitala.ro/?cuvinte=marea+unire
La cinci ani de la centenar vă invităm să mai consultați selecția de bunuri culturale clasate în patrimoniul cultural național care au legătură directă cu Actul Unirii sau care au aparţinut persoanelor implicate în direct, adunate într-o pagină web realizată cu ocazia acestui moment aniversar:
https://clasate.cimec.ro/centenar/
Tot despre contextul istoric premergător unirii, despre evenimentele dintre martie și decembrie 1918, despre actorii implicați, despre documentele unirii și urmările imediate ale creării României Mari puteți consulta și pe pagina:
https://cimec.ro/…/marea-unire-a-romanilor-1…/…
Pentru a înțelege lumea materială, simbolurile dar și viața de zi cu zi din această perioadă puteți vizualiza și bunurile de patrimoniu mobil aflate în patrimoniul Muzeului Județean Teohari Antonescu și scanate 3D:
https://sketchfab.com/…/muzeul-judetean-teohari…
Vă invităm să vizitați și Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. În clădirea Babilon, monument istoric aflat în patrimoniul muzeului s-a votat unirea Transilvaniei cu România la 1 decembrie 1918:
https://ghidulmuzeelor.cimec.ro/id.asp?k=59…
Sala Unirii era și un simbol promovat în cărțile poștale din perioada comunistă. Un exemplu îl puteți consulta aici:
https://cartipostale.cimec.ro/Detaliu.php?id=3616&criteriu=marea%20unire
La mulți ani România! La mulți ani români!
