Astăzi este Ziua Mondială pentru Patrimoniul Audiovizual, eveniment ce dorește să aducă în atenția publicului importanța conservării documentelor audiovizuale și să tragă un semnal de alarmă asupra pericolului de pierdere a unor surse foarte importante pentru istoria și cultura contemporană.

Ziua este marcată anual, la 27 octombrie, fiind o inițiativă a Organizației Națiunilor Unite pentru Învățământ, Știință și Cultură (UNESCO), care a inițiat, în 2017, procesul de digitalizare a propriilor sale arhive instituționale, ce cuprind documente relevante pentru istoria de 70 de ani a organizației.

Filmările, înregistrările audio și fotografiile care au fost digitalizate până în prezent pot fi consultate la adresa Digitizing our shared UNESCO history.

Cu această ocazie, vă invităm să descoperiți muzica românească din colecțiile audio ale Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, unde puteți asculta compoziții și interpretări simfonice (ex. George Enescu), corale, muzică contemporană (ex. Călin Ioachimescu) muzică folclorică tradițională (ex. colinde din Bucovina, Maria Ciobanu) și muzică religioasă. De asemenea, puteți explora Repertoriul On-Line al Creației Muzicale Românești.

În Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale puteți răsfoi revista Cinema, o publicație lunară dedicată creațiilor cinematografice din toată lumea, care a apărut din anul 1963 până în anul 1989.

În biblioteca Europeana.eu se găsește o frumoasă colecție de filme-document aparținând Arhivei Naționale de Film și ale Televiziunii Române, unde puteți viziona filme cu tradiții și obiceiuri românești, cu Familia Regală a României, din perioada Războiului de Independență, expediția savantului Constantin Dumbravă în Groenlanda și nu numai.

În baza de date a Bunurilor Culturale Mobile Clasate în Patrimoniu Cultural Național puteți descoperi aparate de redare audio, dar și un aparat de fotografiat și un aparat de proiecție.

De asemenea, anul acesta au fost clasate în patrimoniul cultural național mobil 102 jurnale de actualități dintre anii 1939-1942, deținute de Centrul Național al Cinematografiei.

Jurnalele, pe peliculă alb-negru de 35 de mm, cuprind relatări din cele mai diverse: Căderea Odessei, bombardamentele sovietice în București și Constanța, luptele pentru Stalingrad, deschiderea liniei aeriene București-Paris, meciuri de volei și baschet feminin, turismul românesc, concursul hipic internațional, Congresul general al căminelor culturale sau prelucrarea veninului din șerpii veninoși la Berlin, printre multe alte teme.