Ziua de 19 august marchează anual comemorarea primei imagini fotografice produse de Joseph Niépce, prin intermediul tehnicii dezvoltate în 1839 împreună cu Louis Daguerre. Dagherotipia, tehnica fotografică dezvoltată de cei doi în urmă cu 185 de ani, a deschis calea către evoluția fotografiei moderne pe care o cunoaștem în prezent.
Odată cu trecerea timpului, fotografia a evoluat de la un proces complex la o artă accesibilă oricărui pasionat și extrem de apreciată de către oricine. Hedy Löffler, unul dintre fotografii emblematici pentru arta fotografică postbelică în spațiul românesc considera că „o fotografie ca să devină artă, depășind condiția de poză colorată, trebuie să se caracterizeze printr-o notă personală”, fiind o provocare pentru fotograf să creeze o fereastră ce poartă privitorul către o poveste.
Autenticitatea caracterizează și tematica de anul acesta a Zilei Mondiale a Fotografiei, care își propune să popularizeze fotografia ca formă de artă ce documentează istoria prin noi perspective ale momentelor din viața cotidiană.
În acest sens, ne propunem să ne amintim de câțiva dintre fotografii talentați ce au documentat într-un mod inedit scene din viața de zi cu zi, ale căror creații au fost digitizate de Institutul Național al Patrimoniului prin Direcția Patrimoniu Digital în cadrul proiectului „Salutări din R.S.R – Imagini din trecutul nostru comunist” co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și care urmărește digitizarea și expunerea online a unei colecții de cărți poștale din România comunistă (1950-1989) adunată de domnul Andrei Ștomff, jurist, poet și colecționar de artă, pe o perioadă de peste 30 ani.
Proiectul se află în derulare continuă, urmărind extinderea colecției digitale de cărți poștale ce ating diverse aspecte ale vieții cotidiene românești, peisaje naturale, monumente istorice, stațiuni turistice și balneoclimaterice, centre urbane, cabane și hoteluri ori monumente de for public. Așadar dintre fotografii români care au surprins în fotografiile lor astfel de scene amintim:
𝐇𝐞𝐝𝐲 𝐋ö𝐟𝐟𝐥𝐞𝐫-𝐖𝐞𝐢𝐬𝐬𝐞𝐥𝐛𝐞𝐫𝐠𝐞𝐫, unul dintre membrii fondatori ai Asociației Artiștilor Fotografi din România, a realizat multiple fotografii ale peisajelor și edificiilor românești și străine ce au primit recunoaștere la nivel internațional. Fotografiile ei au fost incluse în cărțile poștale ce au circulat în perioada comunistă, pe care le puteți accesa pe site-ul dedicat Colecției Andrei Ștomff.
𝐂𝐨𝐫𝐧𝐞𝐥𝐢𝐮 𝐕𝐥𝐚𝐝𝐮 este de asemenea autorul unor numeroase fotografii utilizate pentru ilustrarea cărților poștale, în special peisajele de natură și imaginile cu monumente istorice.
Fotografiile semnate de 𝐕𝐢𝐜𝐭𝐨𝐫 𝐒𝐭𝐚𝐦𝐚𝐭𝐞 sunt frecvent întâlnite pe cărțile poștale, cu precădere imaginile din stațiunile turistice.
𝐕𝐢𝐨𝐫𝐞𝐥 𝐒𝐢𝐦𝐢𝐨𝐧𝐞𝐬𝐜𝐮, vicepreședinte și ulterior membru de onoare al Asociației Artiștilor Fotografi, și-a început cariera în lumea artei fotografice în anii 1960. De-a lungul activității sale a fotografiat mii de peisaje naturale românești, momente ale vieții cotidiene din provincie, monumente istorice și situri arheologice. Colecția sa de fotografii a fost digitizată în fototeca ce îi poartă numele și poate fi accesată pe portalul nostru.
În site-ul web dedicat lui 𝐂𝐚𝐫𝐨𝐥 𝐏𝐨𝐩𝐩 𝐝𝐞 𝐒𝐳𝐚𝐭𝐡𝐦á𝐫𝐢 pot fi consultate în format digital operele sale de fotografie, grafic, diverse picturi și tipărituri.
În ProEuropeana – Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale, puteți răsfoi 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐬𝐭𝐚 𝐅𝐨𝐭𝐨𝐠𝐫𝐚𝐟𝐢𝐚, publicată de Asociația Artiștilor Fotografi din România începând cu anul 1958.