Astăzi, în întreaga lume se celebrează Ziua Internaţională pentru Accesul Universal la Informaţie, ocazie perfectă pentru a discuta despre importanța liberului acces la informație, unul din drepturile fundamentale ale omului.

Ziua Internaţională pentru Accesul Universal la Informaţie a luat naștere în urma celei de-a 38-a Conferință Generală a UNESCO din 17 noiembrie 2015. Rezoluția înaintată în cadrul acestei întruniri – care avea ca temă principală universalitatea internetului, emitea totodată și o recomandare pentru prezervarea și accesul la patrimoniul documentar, inclusiv patrimoniul digital și proclama ca în ziua de 28 septembrie să se celebreze #AccesToInfoDay.

Nevoia accesului la informații începe să fie reglementată și de către Comisia Europeană, care începând din 2003 a emis mai multe reglementări ce obligă statele membre să permită accesul la date și informații create prin cercetare finanțată din bani publici. Directiva 1024/2019 a fost transpusă și în legislația românească prin legea 179/2022, privind datele deschise şi reutilizarea informaţiilor din sectorul public Directiva instituie și obligativitatea utilizării principiilor FAIR în proiectarea de arhive digitale FAIR au fost lansate în 2017 și reprezintă un acronim pentru criterile pe care trebuie să le îndeplinească datele ce sunt stocate într-un repozit public: Findable, Accessible, Interoperable și Reusable. Principiile întăresc capacitatea unui computer de a găsi și reutiliza date fără intervenție umană sau cu intervenție umană minimă.

Direcția Patrimoniu Digital (cunoscută în trecut sub denumirea de CIMEC) asigură accesul la informații încă 1978, când a fost creată pentru a realiza această misiune. Prin activitățile Direcției se creează conținut de calitate, care se corectează și actualizează permanent prin documentare și cercetare, ce se stochează în baze de date pentru evidența patrimoniului cultural din România.

Astfel, cetățenii au acces liber și gratuit la informații și la resurse culturale digitizate și accesibile online prin licențe Creative Commons. În portalul https://cimec.ro/, administrat de noi se pot consulta bazele de date și la informații despre: