În fiecare an, Ziua Internațională a Muzeelor, sărbătorită pe 18 mai, servește drept ocazie de a celebra bogăția culturală și istorică a lumii noastre. În 2024, tema acestei sărbători globale este educația și cercetarea, subliniind importanța continuării descoperirilor și învățării în cadrul instituțiilor muzeale.

Muzeul, ca instituție, nu este doar un depozit static de obiecte vechi, ci un loc vibrant unde trecutul și prezentul se întâlnesc într-un dialog continuu. În acest spirit, muzeul devine o platformă esențială pentru educație și cercetare. Prin expoziții inovatoare, programe educaționale și colaborări interdisciplinare, muzeul devine un centru vital de cunoaștere și descoperire.

Pe lângă rolul lor în educație, muzeele joacă și un rol crucial în promovarea cercetării. Ele oferă șanse pentru cercetători să studieze colecțiile bogate, să facă descoperiri noi și să contribuie la avansarea cunoașterii umane. Pentru Ziua Internațională a Muzeelor din 2024, muzeelor le revine misiunea de a evidenția această latură a activității lor și de a încuraja colaborarea între instituții și comunități academice.

Anul acesta, însă, contextul special din România aduce o notă diferită. Majoritatea muzeelor au ales să nu participe la evenimentul „Noaptea Muzeelor” ca formă de protest față de condițiile actuale de finanțare și salarizare Această decizie subliniază provocările cu care se confruntă instituțiile muzeale și atrage atenția asupra necesității de a sprijini mai bine aceste centre de cultură și cunoaștere. Suntem solidari cu această decizie și recunoaștem importanța acțiunilor lor în lupta pentru o finanțare adecvată a muzeelor și a personalului muzeal.

Ghidul Muzeelor, cu toate detaliile despre toate instituțiile de acest fel de la noi din țară, poate fi explorat aici, la fel și lista cu muzeele care au tur virtual.

Pentru a fi la curent cu tot ce se întâmplă pe scena muzeală din țară, platforma Evenimente Muzeale reunește viitoarele expoziții, ateliere și activități organizate în perioada următoare.

În Biblioteca Digitală a Publicațiilor cultural puteți răsfoi Revista Muzeelor, un periodic cu 110 numere de revistă, publicat pentru prima oară în 1964.

Astfel, în această zi specială, ne reamintim că muzeul nu este doar un loc în care să admirăm lucruri frumoase, ci și un hub vibrant al educației și cercetării.