Muzeele au puterea să transforme lumea din jurul nostru” este motto-ul sub care se desfășoară Ziua Internațională a Muzeelor din acest an.

Evenimentul organizat sub egida ICOM – International Council of Museums este dedicat explorării potențialului muzeelor de a aduce schimbări pozitive în cadrul comunităților locale, în special prin prisma a trei aspecte:

  • Promovarea sustenabilității: muzeele sunt parteneri strategici în implementarea Planului de Dezvoltare Sustenabilă inițiat de Națiunile Unite, datorită specificului lor de a face parte dintr-o economie locală, socială, dar și datorită rolului educațional, de diseminare a informațiilor despre schimbările climatice și despre protejarea mediului înconjurător
  • Inovația prin digitalizare și accesibilizare: muzeele au devenit locațiile perfecte pentru a introduce aplicații ale noilor tehnologii în viața de zi cu zi. Toate acestea fac muzeele mai atractive și mai accesibile, ajutând vizitatorii să înțeleagă problematici complexe într-un mod mai prietenos
  • Consolidarea comunității prin educație: prin poveștile țesute de expozițiile și programele muzeelor, se creează o conștiință socială esențială pentru construirea unei comunități ghidate de aceleași valori. Muzeele au responsabilitatea de a oferi oportunități continue de învățare pentru toată lumea și de a contribui la formarea unei societăți civile informate și implicate.

Pentru a fi la curent cu tot ce se întâmplă pe scena muzeală din țară, platforma Evenimente Muzeale reunește viitoarele expoziții, ateliere și activități organizate în perioada următoare.

Ghidul Muzeelor, cu toate detaliile despre toate instituțiile de acest fel de la noi din țară, poate fi explorat aici, la fel și lista cu muzeele care au tur virtual.

Obiectele clasate în categoriile Tezaur și Fond din colecțiile muzeale se regăsesc în baza de date a Bunurilor Mobile Clasate în Patrimoniul Cultural Național.