Astăzi, de Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor (IDMS) sărbătorim importanța protejării și conservării patrimoniului nostru cultural cu următoarea întrebare în minte: 𝗖𝘂𝗺 𝗽𝗼𝘁 𝗰𝘂𝗻𝗼𝘀̦𝘁𝗶𝗻𝘁̦𝗲𝗹𝗲 𝘁𝗿𝗮𝗱𝗶𝘁̦𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹𝗲 𝘀𝗮̆ 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗿𝗶𝗯𝘂𝗶𝗲 𝗹𝗮 𝗮𝗰𝘁̦𝗶𝘂𝗻𝗶 𝗶𝗻𝗼𝘃𝗮𝘁𝗼𝗮𝗿𝗲 𝘀̦𝗶 𝘁𝗿𝗮𝗻𝘀𝗳𝗼𝗿𝗺𝗮𝘁𝗼𝗮𝗿𝗲 𝗶̂𝗻 𝗱𝗼𝗺𝗲𝗻𝗶𝘂𝗹 𝘀𝗰𝗵𝗶𝗺𝗯𝗮̆𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗰𝗹𝗶𝗺𝗮𝘁𝗶𝗰𝗲?

Stabilită în 1982, la inițiativa Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor – ICOMOS (International Council on Monuments and Sites) Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor este sărbătorită în fiecare an, în data de 18 aprilie. Scopul ei este acela de a celebra și promova moștenirea culturală și de a spori gradul de conștientizare în ceea ce privește diversitatea acesteia, relevanța sa, vulnerabilitatea sa și nevoile și beneficiile conservării sale.

Tema anului 2023, 𝗦𝗰𝗵𝗶𝗺𝗯𝗮̆𝗿𝗶𝗹𝗲 𝗽𝗮𝘁𝗿𝗶𝗺𝗼𝗻𝗶𝘂𝗹𝘂𝗶 – evidențiază nevoia urgentă de a aborda consecințele schimbărilor climatice, în special asupra monumentelor și siturilor noastre istorice.

Institutul Național al Patrimoniului are un rol important în restaurarea și conservarea monumentelor și siturilor prin Programul Național de Restaurare (PNR) și prin programul Timbrul Monumentelor Istorice, și desfășoară permanent activități de documentare și cercetare a patrimoniului cultural.

Vă invităm să descoperiți mai multe informații despre patrimoniul cultural pe site-ul nostru sau să interacționați cu monumente și situri replicate 3D pe platforma Sketchfab.

Mai mult, puteți explora Repertoriul Arheologic Național (RAN), unde regăsiți date științifice privind siturile arheologice de pe teritoriul României.