Drumurile de fier și tiparul sunt descoperirile care au folosit mai mult civilizația. Drumurile acestea sunt menite ca să puie neamul omenesc în contact cu globul, într-un cuvânt a-i da lumea materială, precum tiparul a dat duhului lumea intelectuală. (…) Nu este așezământ care să fi cuprins gândirea guvernelor și a particularilor în toate părțile Europei, mai mult decât mijloacele de comunicație. Astăzi toate privirile sunt țintite asupra drumurilor de fier”, scria într-un articol, la 1848, Ion Ghica, considerat primul economist român.

Linia Fetești – Cernavodă, Podul de peste Dunăre la inaugurare, în 1895, fotografie extrasă din Buletinul Societății Politecnice, anul 1925.

Credem că această comparație între impactul tiparului și cel al căilor ferate este un citat sugestiv pentru ziua de azi, 23 aprilie, când în România se sărbătorește Ziua Feroviarilor, marcând înființarea în 1880 a primei administrații naționale feroviare, iar, la nivel mondial, sărbătorim Ziua Cărții și a Drepturilor de Autor, decretată de UNESCO.

Este și un moment prielnic pentru a anunța că Direcția Patrimoniu Digital a început digitizarea colecției Buletinului Societății Politecnice, în urma colaborării cu Asociația Generală a Inginerilor din România – AGIR, inițiată cu amabilitatea domnului președinte Mihai Mihăiță.

Buletinul Societății Politecnice, care va fi disponibil în curând pe site-ul Bibliotecii Digitale, a apărut de-a lungul a 60 de ani, din 1881 până în 1946, cu o scurtă întrerupere în perioada Primului Război Mondial.

Societatea Politecnică din România, prima asociație importantă a inginerilor români, a fost înființată în 1881, cu ocazia inaugurării căii ferate Buzău-Mărășești, prima cale ferată din România proiectată și executată de ingineri români.

Domeniul feroviar a reprezentat, în toată perioada de apariție a Buletinului, unul din cel mai des abordate, de altfel mulți din membrii Societății erau ingineri feroviari, reflectând importanța pe care căile ferate o aveau în dezvoltarea României. Într-un număr din 1930, dedicat integral căilor ferate, am găsit și noi citatul de mai sus.

Colaborarea va continua și prin digitizarea colecției Buletinului AGIR, apărut în perioada interbelică. De-a lungul acestui an, declarat Anul European al Căilor Ferate, vom încerca digitizarea a cât mai multe resurse culturale care să reflecte istoria și patrimoniul feroviar.

Între timp, vă invităm să răsfoiți virtual articole în Biblioteca Digitală pentru a citi despre feroviari și căi ferate.