La data de 15 ianuarie, România serbează 𝐙𝐢𝐮𝐚 𝐂𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐢𝐢 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞, care urmărește perpetuarea identității și a valorilor reprezentative ale românilor, de la o generație la alta.

Ziua Culturii Naționale a fost marcată pentru prima dată în anul 2011, după ce în anul anterior, Camera Deputaților adoptase proiectul de lege prin care ziua de naștere a lui Mihai Eminescu devenea Ziua Culturii Naționale. Semnatarii proiectului au subliniat că această zi este un prilej de reflecție asupra culturii române și asupra personalităților care au îmbogățit-o.

Ziua Culturii Naționale este sărbătorită în multe alte țări europene, ocazie cu care sunt omagiați oameni de cultură care și-au pus amprenta asupra națiunilor respective.

Mihai Eminescu (1850-1889) a fost un poet, prozator și jurnalist român, socotit de critică literară postumă drept cel mai important poet român. Creația sa a fost influențată de curentul romantic și a tratat teme despre viață, moarte, iubire, întoarcerea la natură sau subiecte istorice.

Constantin Noica afirma că Mihai Eminescu reprezintă „omul deplin al culturii româneşti” (în volumul “Eminescu sau Gânduri despre omul deplin al culturii româneşti”, Editura Humanitas, 2014), iar poetul Tudor Arghezi spunea într-o înregistrare de arhivă din fonoteca radio, realizată în 1955, că „fiind foarte român, Eminescu e universal, asta o ştie oricine citeşte”.

Puteți explora trăirile și emoțiile lui Mihai Eminescu citind câteva din operele sale, care pot fi regăsite aici: https://www.cimec.ro/Carte/Eminescu/ME.htm

În patrimoniul cultural național sunt clasate o serie de documente, manuscrise și obiecte ce au aparținut sau i-au fost dedicate lui Mihai Eminescu, ce pot fi accesate prin intermediul link-ului: https://bit.ly/2XLvwG9.

Mai multe informații despre Mihai Eminescu puteți citi în articolele și publicațiile încărcate în Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale, accesând link-ul: https://biblioteca-digitala.ro/?cuvinte=mihai%20eminescu&fbclid=IwAR328Sd_kwRDC4XoLtzsuHr_uJUO2OHRbSAFLZFrQv_a2VxKhFyG-N77FQg

Cu prilejul acestei zile, Institutul Național al Patrimoniului a organizat o serie de evenimente cu atenție și grijă pentru protejarea și promovarea culturii naționale românești:

• 13 ianuarie • Ora 10.00 – Deschidere Expoziție „Muzică și Patrimoniu” și prezentare album Galeriile „Madrigal – Marin Constantin”, Senatul României, Palatul Parlamentului

• 15 ianuarie • Ora 09:30 – 13:00 Lansare program RO HAEREDITAS la Palatul Cesianu-Racoviță (Casa de licitații Artmark)

Institutul Național al Patrimoniului lansează proiectul “RO HAEREDITAS”, o serie de conferințe care pune bazele unei conversații la nivel național pentru protejarea, conservarea și punerea în valoare a moștenirii culturale. Programul urmărește să identifice probleme și să aducă soluții prin conversații, schimburi de idei și bune practici în mai multe orașe din țară pentru a identifica provocările pe care autoritățile naționale și locale din domeniu le întâmpină, dar și pentru a trece în revistă ultimele noutăți în materie de restaurare, conservare și punere în valoare a patrimoniului cultural românesc.

• 15 ianuarie • Ora 19:00 – Concert extraordinar „Despre Cultură”, susținut de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijor Anna Ungureanu, Palatul Patriarhiei, București.

De Ziua Culturii Naționale sunt organizate diverse ateliere, expoziții și vizite gratuite în muzee sau alte instituții, precum și alte evenimente care îmbogățesc viața culturală din România.

Puteți urmări majoritatea evenimentelor din acest an pe pagina Evenimente muzeale sau pe site-ul web: https://evenimentemuzeale.ro/?s=15+ianuarie

Mai multe informații despre Ziua Națională a Culturii puteți afla pe site-ul https://cimec.ro/ziua-culturii-nationale/