În fiecare an, în luna septembrie, Europa devine o scenă a patrimoniului său bogat și variat. Această tradiție, cunoscută sub numele de Zilele Europene ale Patrimoniului (ZEP), reprezintă cel mai mare eveniment cultural participativ din Europa.

În 1985, Consiliul Europei a pus bazele Zilelor Europene ale Patrimoniului, cu scopul de a evidenția și proteja moștenirea culturală europeană. Evenimentul a devenit un succes instantaneu, captivând atenția la nivel internațional și reunind oameni din diverse culturi și comunități pentru a descoperi și a învăța despre istoria și cultura lor comună.

Începând cu anul 1992, Zilele Europene ale Patrimoniului oferă participanţilor din România ocazia să descopere, alături de monumente istorice, patrimoniul cultural mai puţin cunoscut care, în mod obişnuit, nu este disponibil publicului larg. Evenimentele culturale organizate cu acest prilej se adresează tuturor cetăţenilor oferindu-le un mediu istoric atractiv ce favorizează comunicarea interpersonală.

În 1999, Uniunea Europeană a aderat la inițiativă, transformând ZEP într-un efort comun al celor două mari instituții europene. Această colaborare a extins evenimentul la nivelul întregului continent și l-a consolidat ca un punct de referință în calendarul cultural european.

În 2023, tema Zilelor Europene ale Patrimoniului este Patrimoniul Viu. Această temă pune accent pe practicile, cunoștințele și abilitățile transmise din generație în generație, care încă sunt în uz în societatea contemporană – tradiții, obiceiuri, meșteșuguri, dansuri, muzică, tehnici de producție, moduri de viață, ritualuri religioase, povești și multe altele.
Urmăriți European Heritage Days (EHD) / Journées européennes du patrimoine (JEP) pentru mai multe informații despre evenimentele acestui an!

Patrimoniul Viu joacă un rol important în menținerea identității culturale a unei comunități, în promovarea coeziunii sociale și în conservarea tradițiilor și valorilor culturale. Acesta poate fi un element important în dezvoltarea durabilă și în promovarea diversității culturale. O resursă dedicată meșterilor populari de valoare puteți accesa pe site-ul Ministerului Culturii: Tezaure Umane Vii.

Direcția Patrimoniu Digital a fost în prima linie a eforturilor de digitalizare și accesibilitate a patrimoniului nostru și a continuat să facă asta timp de peste 30 de ani. Această echipă a contribuit semnificativ la transformarea resurselor documentare de patrimoniu în resurse digitale ușor accesibile pentru toți, aducând patrimoniul nostru „viu” în era digitală pentru a fi explorat și cunoscut de toată lumea.