La început de toamnă, natura întreagă îmbracă haine noi în tonuri de galben și ruginiu. Este anotimpul abundenței, în care găsim din belșug cele mai bogate roade. Acum se culeg livezile și viile și tot acum se face mustul, care se transformă în lunile care urmează într-una dintre cele mai nobile și apreciate licori din istorie, în vin.

Coș cu fructe, tablou semnat de Theodor Aman, datat în 1889, păstrat în colecția Muzeului Naţional de Artă al României și clasat în Patrimoniul Cultural Național la categoria fond.

De-a lungul timpului, strugurii au reprezentat unul dintre cele mai importante simboluri mitologice, religioase și etnografice. Nelipsiți din cornul abundenței, puternic simbol al mitologiei clasice, ei apar adesea pictați pe vasele grecești cu figuri, ori sculptați pe reliefurile vremii, în special în asociere cu zeul patron al vinului, Dyonisos la greci sau Bacchus în panteonul roman, așa cum vedem dintr-un relief funerar roman descoperit la Histria.

Ulterior, vița de vie a ocupat un loc proeminent în simbolismul creștin, mai ales în relație cu taina Euharistiei. Astfel, una dintre cele mai răspândite reprezentări îl înfățișează pe Iisus cu vița de vie ieșind din zona coastelor, așa cum apare în această icoană.

Strugurii apar adesea ca element decorativ pe țesăturile tradiționale, în special pe ștergarele și pe cămășile populare, precum vedem pe această ie din zona Brașovului.

Pe teritoriul țării noastre, cultivarea viței de vie și producerea vinului sunt ocupații tradiționale, practicate încă din cele mai vechi timpuri.

Vă invităm să aflați mai multe despre viticultură, răsfoind diverse studii disponibile în Biblioteca Digitală a Publicațiilor culturale: despre podgorii și vii românești puteți citi în studiul Despre podgorii şi vinuri româneşti semnat de către Tudosie Avram, iar instrumentarul viticol tradițional este descris în articolul semnat de Nicolae Mironescu și Paul Petrescu.

Pasionaților de călătorii care apreciază vinul, le recomandăm trei muzee din țară dedicate viticulturii: Muzeul Viticol din Huşi , Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii de la Goleşti și Muzeul Viei şi Vinului din Hârlău, despre care puteți afla mai multe din baza de date dedicată Muzeelor și Colecțiilor din România.