Vești bune pentru evidența patrimoniului!

Poate ați observat deja că Serverul Cartografic pentru Patrimoniul Cultural Național (https://map.cimec.ro/Mapserver/index.html) a fost îmbogățit cu o nouă categorie de informații. Acum, pe lângă punctul central care marchează amplasarea unui sit arheologic sau a unui monument istoric înregistrat în Repertoriul Arheologic Național, harta cuprinde întreaga delimitare a acestuia. Mai exact, suprafețele obiectivelor clar identificate în teren de către specialiști se pot distinge printr-un poligon conturat cu roșu, care păstrează toate informațiile aferente codului RAN.

Această îmbunătățire este menită să ajute la identificarea vizuală mult mai facilă a siturilor de către cei care interacționează cu harta online, în același timp să devină un instrument de lucru util pentru cei care merg pe teren. Să nu uităm că siturile și monumentele istorice introduse în RAN sunt protejate prin lege, iar delimitarea lor stabilește cu mai multă precizie zonele care au nevoie de atenție sporită din partea autorităților și a localnicilor.

Bineînțeles, acest demers este unul în continuă dezvoltare, motiv pentru care încurajăm specialiștii să contribuie cu date și informații spațiale referitoare la siturile pe care le cunosc. Mulți dintre ei deja o fac cu multă dedicare iar munca lor se reflectă în numărul mare al siturilor cu delimitare exactă din Serverul Cartografic, peste 5500 – așa că le mulțumim pe această cale. În momentul de față siturile arheologice documentate prin Programul Național Limes aflate în sectorul dobrogean al Dunării pot, de asemenea, să fie consultate prin mapserver. De asemenea echipa noastră lucrează la încărcarea poligoanelor siturilor din județul Botoșani (realizate prin proiectul Repertoriul Arheologic al județului Botoșani).

În momentul de față, în Repertoriul Arheologic Național pot fi consultate peste 21000 de înregistrări de situri arheologice (http://ran.cimec.ro/).