Astăzi, 13 iulie, sărbătorim participarea femeilor la Jocurile Olimpice moderne. Mai precis, pe 13 iulie 1908, la Olimpiada de la Londra, femeile au avut oportunitatea de a concura pentru prima dată la Jocurile Olimpice.

Jocurile Olimpice au o tradiție îndelungată și deosebit de interesantă. Apărute în Grecia antică, începând cu anul 776 a.Chr., olimpiadele se adresau exclusiv bărbaților liberi din spațiul elen, fiind parte a unui festival religios ținut o dată la 4 ani în onoarea lui Zeus la Olympia, unul dintre cele mai importante sanctuare din Grecia antică, situat în Nord-Vestul Peloponezului.

Acest festival cuprindea pe lângă întrecerile sportive propriu-zise și numeroase procesiuni și ritualuri, ocazie cu care se ofereau sacrificii și ofrande zeilor.

Coperta Albumului Jocurile Olimpice de Vară de la Berlin, din 1936. Albumul este deținut de Muzeul Sportului din România, clasat în categoria Fond.

Întrecerile sportive s-au dezvoltat pe perioada celor aproape două milenii în care olimpiadele s-au desfășurat neîntrerupt la Olympia, între 776 a. Chr. și 393 p. Chr., când împăratul Teodosiu I le-a interzis. Dacă în primele 24 de ediții, Jocurile Olimpice se desfășurau pe parcursul unei singure zile, o dată cu introducerea de noi probe, perioada de timp s-a mărit, ajungând la 5 sau chiar 6 zile la finalul antichității.

Un singur lucru nu s-a modificat: accesul femeilor nu era permis la probele sportive, ci doar în tribune, ca spectatori, cu condiția ca acestea să fie necăsătorite.

O excepție celebră este prințesa spartană Kyniska, despre care istoricul grec Pausanias ne povestește că în 396 a. Chr. și în 392 a. Chr. a devenit prima femeie din istorie care a câștigat probe sportive la Olympia, ca proprietară și antrenoare a echipajului care a participat la cursele de care cu patru cai, compus din bărbați angajați de aceasta.

Cu toate acestea, se cunosc festivaluri religioase secundare din antichitate unde aveau loc întreceri sportive între tinere fete nemăritate în cinstea zeilor, cum ar fi festivalul religios închinat Herei la Elis.

În ciuda acestei îndelungate excluderi a femeilor de la olimpiade, păstrată și după debutul Jocurilor Olimpice moderne în 1896, prezența femeilor s-a impus după 1908, când acestea au obținut dreptul de a participa mai întâi pentru trei probe (golf, tenis și yachting), apoi la înot, începând cu anul 1912.

În 1928, femeile au concurat pentru prima dată în probe de atletism, dar ulterior această participare a fost interzisă până în 1960. Probele feminine de tir au fost introduse pentru prima dată în rândul probelor olimpice în anul 1984, iar probele feminine de haltere şi de polo pe apă, la ediția din anul 2000.

La ultimele ediții ale Jocurilor Olimpice au fost introduse pentru prima dată competițiile de box feminin.