Fotografie din timpul filmărilor la Nea Mărin Miliardar, din revista Cinema, septembrie 1978, pagina 7.

„Am pornit de la o idee simplă: cum s-ar comporta un țăran pus în situații exotice, și am găsit că ar fi foarte amuzant ca la un moment dat, el purtându-se cinstit, omenește, față de cei trăiți pe alte meleaguri, comportamentul lui să fie interpretat ca o mare viclenie, ca o mare parșivenie, drept care este și confundat cu un miliardar american. Bineînțeles că asemănarea dintre miliardar și Nea Mărin este izbitoare, atît de izbitoare încât eu îi interpretez pe amândoi. Nici numele nu se deosebesc cine știe ce, ai văzut: pe unul îl cheamă Marlon Juvette iar pe altul Marin Juvete. Mr. Juvette are o fată care i-a fost furată, gangsterii i-au dat un loc de întâlnire undeva în Europa, adică la noi. Întâmplarea face ca nea Mărin să doarmă o noapte în apartamentul miliardarului – rămas neocupat pentru că acesta a pierdut avionul – iar a doua zi să fie luat în mod firesc drept mr. Juvette de către toată lumea, inclusiv de gangsteri. Și de aici pornește toată nebunia. Cam atât ar fi de spus, ca să-i mai rămână și spectatorului ceva de văzut”, povestea Amza Pellea într-un articol din revista Cinema din septembrie 1978, publicație accesibilă în Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale.

La data de 5 februarie 1979 a avut loc premiera comediei Nea Mărin Miliardar, la Cinema Patria din București. Realizat de Sergiu Nicolaescu după scenariul lui E. Burada, Vintilă Corbul şi Amza Pellea, a avut un succes răsunător, fiind unul dintre cele mai vizionate filme românești și strângând de-a lungul timpului un număr record de spectatori.

La vremea respectivă, a fost achiziționat de toate țările socialiste, dar și de țări din occident. Rolurile principale sunt interpretate de Amza Pellea (în dublu rol), Draga Olteanu Matei, Jean Constantin, Ștefan Mihăilescu-Brăila, Sebastian Papaiani, Puiu Călinescu, Stela Popescu și Colea Răutu. Dacă doriți să aflați și în ce spectacole teatrale au jucat aceștia, puteți consulta STAR – Repertoriul spectacolelor teatrale și muzicale.

Personajul nea Mărin a fost creația lui Amza Pellea, care s-a inspirat din personalitatea tatălui și a vărului lui. Inițial, personajul a luat ființă în monologurile lui Amza Pellea, ulterior fiind realizate și două scurtmetraje destinate micului ecran: „Automobilist și pieton“ și „Răvașul misterios“, ambele regizate de Sergiu Nicolaescu.

Cum am găsit ticurile verbale ale lui Marin? Repetarea cuvintelor ține de resortul lor psihologic. Oltenilor le merge mintea mai repede decât se pot exprima verbal. De aceea, ei vorbesc iute fiindcă vor să ajungă din urmă vorbele. Temători să nu fi uitat ceva, repetă unele idei (…) Trebuie să facem lucrurile cu haz. Pentru că noi românii suntem un popor dăruit de la natură cu mult haz”, spunea Amza Pellea într-un interviu excelent, acordat revistei Teatrul în 1972, în care povestește despre copilăria sa, despre ascensiunea în carieră și despre personajele pe care le-a interpretat de-a lungul timpului.

Producția acestei pelicule era pregătită încă de la 4 iulie 1977, însă a fost suspendată până la 1 martie 1978 pentru a-i da regizorului, Sergiu Nicolaescu, posibilitatea să termine alte mari două proiecte în care era implicat.

Vă recomandăm și articolul Nea Mărin Miliardar, din revista Cinema din februarie 1979, care a luat pulsul premierei la cald.