Astăzi, 4 aprilie, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi din București aniversează 18 ani de la înființare.

Cu această ocazie noi, colegii din Direcția Patrimoniu Digital, ne amintim de vizita de anul trecut, chiar înainte de impunerea restricțiilor. Am avut parte de o după-amiază foarte plăcută printre hărțile și planșele care încercau să reflecte realitatea din teren a secolelor trecute, bineînțeles după standardele de reprezentare ale vremii.

Am zăbovit mult timp privindu-le: oare cum arăta în perioada interbelică zona din București în care locuiesc acum? Satul bunicilor apare pe harta aceasta realizată de un călător străin? Câte cetăți dobrogene sunt marcate pe aceeași hartă?

Până la următoarea vizită cu noi curiozități, ne mulțumim cu turul virtual al muzeului și cu obiectele din colecția permanentă regăsite în baza de date a Bunurilor Culturale Mobile Clasate în Patrimoniul Cultural Național.

Activitățile organizate periodic pentru public se pot consulta aici.

Mai multe detalii despre locație, program și contact se regăsesc în Ghidul Muzeelor și pe pagina oficială de Facebook: Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi

În acest context, vă reamintim și de Serverul Cartografic pentru Patrimoniul Cultural Național administrat de INP, care conține câteva reprezentări cartografice: Planuri directoare de tragere, Harta telegrafico-poștală, hărți autriece și sovietice: https://map.cimec.ro/Mapserver/#