Proiectul finanțat prin programul Erasmus+ „SE-MOVEH: Social inclusion and Employment Opportunities through the Valorization of European cultural Heritage” reunește organizații din patru state europene – Italia, Franța, Malta și România – și își propune să contureze o serie de instrumente și bune practici prin care organizațiile să contribuie la formarea tinerilor provenind din medii defavorizate și la stimularea inițiativelor antreprenoriale bazate pe punerea în valoare a patrimoniului cultural.

Ca partener alături de asociațiile „Fattoria Pugliese Diffusa APS” (Italia), „E-Seniors Association” (Franța) și „Genista research foundation ” (Malta), Institutul Național al Patrimoniului își propune să încurajeze tinerii să se informeze în legătură cu elementele de patrimoniu cultural specifice zonelor în care locuiesc și să le transforme în resurse pentru dezvoltarea locală.

Vă invităm să participați la cele două workshop-uri organizate în localitățile Oltenița, județul Călărași și la Isaccea, județul Tulcea, să aflați mai multe informații despre acest subiect.

Oltenița – 06 iunie 2022, în intervalul orar 10:00 – 12:00, în Sala de Spectacole din cadrul Direcției de Cultură Oltenița, participanții vor descoperi potențialul patrimoniului cultural existent în zona din care provin. La finalul atelierului, vor avea răspunsuri la întrebările: ce pot însemna pentru noi, astăzi, obiectele descoperite în siturile arheologice din proximitatea orașului Oltenița, fabricate cu mii de ani în urmă, și ce însemnau pentru cei care le-au creat și le-au folosit? De unde putem obține informații despre aceste artefacte vechi, unde le putem vedea, cum putem interacționa cu modele digitale ale acestora și cum le putem integra în interesele și activitățile noastre?

Isaccea – 24 august 2022, în intervalul orar 10:00 – 12:00, la cetatea Noviodunum, participanții vor afla despre patrimoniul cultural din regiune, despre importanța acestuia pentru comunitatea locală și despre cum poate deveni o resursă pentru dezvoltare locală. Vor lua parte la un tur ghidat al cetății, urmând ca apoi să contribuie la săpătura arheologică, alături de specialiști în domeniu, și să afle astfel care sunt instrumentele specifice și cum se folosesc, dar și care sunt metodele utilizate în procesul de cercetare și de ce este important ca acestea să fie respectate.