Inițiativa Europeană pentru Teatru, lansată de Comisia Europeană în noiembrie 2020, își propune să consolideze rolul teatrului în dezvoltarea socială, educațională și culturală a Uniunii Europene, deschizând noi perspective și oportunități. Mai mult decât un program european, aceasta acționează ca un catalizator pentru dezvoltarea unor modele sustenabile care să permită adaptarea instituțiilor teatrale la provocările viitorului, inclusiv în contextul emergenței formelor de exprimare digitală.

Misiunea Inițiativei Europene pentru Teatru este de a sprijini sectorul artelor spectacolului, prin colaborarea Comisiei Europeane cu instituțiile teatrale, organizații și profesioniști. Astfel, inițiativa vizează consolidarea diversitatății culturale, stimularea mobilitatății artiștilor și facilitarea accesului publicului către producțiile teatrale.

Inițiativa Europeană pentru Teatru a fost concepută ca un răspuns la pandemia COVID-19, având scopul de a sprijini artele spectacolului și de a aborda în mod specific provocările cu care se confruntă sectorul teatral. Prin urmare, această acțiune a presupus:

  • finanțarea proiectelor transfrontaliere prin programul Perform Europe
  • cercetarea situației teatrelor din statele membre ale Uniunii Europene, cu scopul colectării datelor pentru realizarea unor statisticilor incluse într-un studiul menit să ofere o viziune mai amplă asupra bunelor practici și a principalelor limite cu care se confruntă instituțiile teatrale. Astfel de informații includ numărul teatrelor dramatice sau muzicale, fie acestea independente sau publice, numărul participanților la spectacole de teatru etc. 
  • organizarea Forumului European pentru Teatru, ce a urmărit stabilirea unui dialog mai structurat între sectorul teatral și factorii de decizie la nivel european. Până în prezent (ianuarie 2025) au fost organizate două ediții ale Forumului, care au stabilit un cadru de dialog între specialiști din domeniul teatral și factorii de decizie la nivel european.

Concluziile Forumului European pentru Teatru se regăsesc în:

  • Declarația de la Dresda din 2020, prin care se subliniază importanța teatrului în contextul social, cultural și politic european, fiind formulate o serie de măsuri sustenabile privind activitatea instituțiilor teatrale, precum accesibilitatea spectacolelor către toate categoriile de public sau creșterea gradului de reziliență și adaptabilitate în momente de criză etc.
  • Recomandările de la Opole din 2023, care identifică nevoile și prioritățile teatrelor, punând totodată accent pe schimbările pe care instituțiile teatrale europene ar trebui sa le implementeze, precum extinderea mobilității artiștilor, crearea unor platforme artistice online pentru a spori vizibilitatea spectacolelor teatrale etc.

Ca urmare a acestei inițiative implementate de Comisia Europeană, Institutul Național al Patrimoniului prin Direcția Patrimoniu Digital derulează proiectul STAR – Repertoriul Spectacolelor Teatrale și Muzicale din România, un demers dedicat conservării memoriei teatrale românești prin actualizarea constantă a bazei de date cu noi înregistrări de premiere teatrale din toată țară.

Informații utile:

Inițiativa Europeană pentru Teatru

Studiul privind situația teatrelor în statele membre ale Uniunii Europene

Politicile europene în sectorul artelor spectacolului

Forumul European pentru Teatru

Declarația de la Dresda

Recomandările de la Opole