Ileana Stana Ionescu, actriță de teatru și film cu o carieră impresionantă, va rămâne mereu în amintirea celor care au cunoscut-o și admirat-o, dar și în memoria teatrului și filmului românesc, înregistrată pentru generațiile viitoare.

Aceasta a debutat la Teatrul de Vest din Reșița, jucând apoi o perioadă de șase ani la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ pentru ca din 1969 să interpreteze pe scena Teatrului Național din București.

„O popularitate câștigată prin comedie, un talent afirmat în partituri de dramă și tragedie” – o caracterizare a personalității artistice complexe a Ilenei Stana Ionescu pe care am regăsit-o în revista Cinema. Răsfoind această revistă, publicată lunar între 1963-1989 și disponibilă integral în Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale, puteți descoperi mai multe despre activitatea actriței.

Puteți citi interviuri cum este cel din numărul din septembrie 1978, unde actrița își face o emoționantă caracterizare: „În ciuda aparențelor, structura mea este de om modest, uşor temător, permanent îngrijorat, neliniștit, cu un mare simţ al datoriei minuţios îndeplinite – ceea ce, să recunoaştem, nu e generator de liniște.”

În numărul din februarie 1988, publicat la 10 ani distanță, actrița vorbește deschis despre „privilegiile” maturității în comedie: „Faptul că tot nu mai eşti o minunată, tânără, fragedă, suavă îţi dă o libertate extraordinară în comedie. Din nepăsarea asta pentru felul în care arăți, țâșnește o dezinvoltură foarte bună pentru ceea ce ai de făcut.”

O veți găsi amintită în cronicile filmelor sau emisiunilor TV în care a jucat, cum este filmul „Șantaj” din 1981, în regia lui Geo Saizescu, după un scenariu de Rodica Ojog-Brașoveanu, în care a interpretat rolul principal, cel al maiorului Minerva Tutovan despre care Ileana Stana Ionescu a spus că: „din clipa în care am citit scenariul, mi s-a părut că eu sunt femeia asta. Are un anume gen de umor, ațos, tăios, băiețos.”

Vă invităm să explorați articolele despre Ileana Stana Ionescu publicate în cronicile vremii, disponibile online în Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale.

Activitatea impresionantă în lumea teatrului o puteți descoperi în baza de date STAR, de unde puteți afla toate piesele de teatru în care a jucat și rolurile pe care le-a interpretat, începând cu anul 1956.

În imagine, Ileana Stana Ionescu în 2003 în rolul Ana Petrovna din piesa Mașinăria Cehov, jucată la Teatrul Național în regia lui Ioan Cristian, alături de actorul Armand Calotă în rolul Cehov. (Fotografie din arhiva Teatrului Național „I.L. Caragiale” din Bucureşti).
  • Premiera din 2003 a piesei Mașinăria Cehov de Matei Vișniec, înregistrată în baza de date STAR;
  • Piese regizate de Ioan Cristian în baza de date STAR;
  • Alte roluri ale actorului Armand Calotă înregistrate în baza de date STAR;
  • Puneri în scenă ale pieselor lui Matei Vișniec, în teatre din toată țara, înregistrate în baza de date STAR.

STAR – Repertoriul spectacolelor teatrale și muzicale, se pregătește de o nouă etapă. Actualizăm informațiile cu premierele teatrale din ultimii ani și lucrăm la dezvoltarea unei baze de date noi, care să valorifice cu succes informația adunată de-a lungul deceniilor. Vom face loc și imaginilor care aduc un plus de informație, fie ele fotografii din timpul spectacolelor, fotografii ale actorilor sau altor oameni de teatru, afișe, caiete-program dar și videoclipuri. Prin colaborarea cu Teatrul Național București, o parte importantă din arhiva de fotografii, afișe și caiete de spectacol din istoria îndelungată a acestei instituții va fi digitizată și catalogată.

Actualizarea și îmbunătățirea bazei de date STAR se realizează în cadrul unui proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), inițiat de Institutul Național al Patrimoniului, prin Direcția Patrimoniu Digital, împreună cu partenerii săi Fundația Culturală „Camil Petrescu” și Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti.


Interviul integral cu Ileana Stana Ionescu din 1978 poate fi citit aici.

Interviul cu Ileana Stana Ionescu din 1988 poate fi citit aici.

Mai multe informații puteți afla în articolul din Revista Cinema publicat în anul 1980, disponibil aici.