Global Digital Heritage este o organizație non-profit cu sediul în Florida, SUA care se concentrează pe documentarea, conservarea și promovarea patrimoniului cultural și istoric folosind tehnologie digitală. Ei utilizează diverse tehnologii precum scanarea laser, fotogrammetrie și fotografiere 3D pentru a crea modele digitale ale siturilor arheologice și a altor obiecte istorice și culturale.

Scopul principal al Global Digital Heritage, la care aderă și Institutul Național al Patrimoniului, este de a prezerva aceste informații digitale pentru generațiile viitoare și de a le face disponibile publicului larg. Prin folosirea tehnologiei digitale se pot crea reproduceri detaliate și interactive ale siturilor istorice, permițând cercetătorilor, studenților și publicului să exploreze și să înțeleagă mai bine patrimoniul cultural.

Începând cu anul 2023 INP și GDH pun în practică un parteneriat pe mai mulți ani care are ca scop digitizarea 3D de situri arheologice, monumente istorice și colecții muzeale din România Costurile procesului de digitizare sunt asigurate majoritar de GDH, INP trebuind să asigure doar cheltuielile propriei echipe.

Prima etapă a partneriatului s-a desfășurat în perioada 25-30 octombrie 2023, Global Digital Heritage împreună cu specialiștii Institutului Național al Patrimoniului (Direcția Patrimoniu Digital) au digitizat monumente și bunuri culturale aflate în  administrarea Complexului Național Muzeal Curtea Domnească din Târgoviște: Curtea Domnească din Târgoviște, Ruinele Casei Domnești a lui Vlad Dracul, Turnul Chindiei, Biserica Mare Domnească „Adormirea Maicii Domnului”, Biserica Sf Vineri, Muzeul Tiparului și al Cărții Vechi Românești. Din colecțiile de patrimoniu mobil au fost scanate peste 100 de obiecte diversem, de la figurine statuare din paleolitic până la arme, vase și podoabe din epoca medievală și modernă.

A doua activitate a parteneriatului s-a desfășurat între 1 și 6 noiembrie în județul Constanța și a constat în digitizarea 3D a mai multor obiective culturale și istorice din regiune: Cetatea romană Tropaeum Traiani, Monumentul triumfal „Tropaeum Traiani” și metopele aflate în Muzeul Arheologic Adamclisi, toate aparținând epocii romane din sec. II d. Hr. De asemenea, au fost scanate cca 30 de obiecte antice din colecțiile Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.  

În campania 2024 se va continua digitizarea patrimoniului cultural din județul Constanța. Vor fi scanate cu precădere siturile și monumentele representative precum „Cetatea Histria” de la Istria, așezare înființată de coloniștii greci în sec. VI î. Chr. și care ulterior s-a romanizat ca urmare a includerii teritoriul antic al Dobrogei în Imperiul Roman.

Motivele alegerii acestor monumente rezidă în valoarea arheologică și istorică excepțională, nevoia de a fi mai bine promovate și sprijinul pe care dorim să-l acordăm cercetării arheologice ce se desfășoară aici.

Această inițiativă este destinată atât cercetătorilor, studenților și specialiștilor în domeniul patrimoniului cultural, cât și publicului larg interesat de trecutul nostru istoric și cultural.

Prin intermediul tehnologiilor precum fotogrammetria și imagistica aeriană, utilizând echipamente de înaltă calitate și software-uri de ultimă generație pentru procesarea datelor obținute, Global Digital Heritage și Institutul Național al Patrimoniului vor crea modele 3D detaliate ale obiectivelor culturale vizate, permițând publicului să exploreze și să înțeleagă mai bine această moștenire culturală.

Modelele 3D pot fi vizualizate pe paginile de Sketchfab ale Global Digital Heritage și Institutului Național al Patrimoniului.

Institutul Național al Patrimoniului își continuă angajamentul de a face trecutul mai accesibil, implicându-se continuu în activități și proiecte cu scopul conservării, protejării, cercetării și promovării patrimoniului cultural și istoric al României.