În luna iulie a anului 100 a. Chr. se năștea Gaius Iulius Caesar, chestor, magistrat, Pontifex Maximus și comandant militar în timpul Republicii Romane.

Acesta a făcut parte din alianța politică cunoscută sub denumirea de primul triumvirat, alcătuită din Gaius Iulius Caesar, Marcus Licinius Crassus și Gnaeus Pompeius Magnus; a devenit dictator după înfrângerea lui Pompei în anul 48 a. Chr., a extins granițele teritoriului stăpânit de către romani prin cucerirea Galiei și a inițiat primele atacuri asupra Britaniei și Germaniei.

Caesar a rămas în istoriografie și datorită programului său de reforme care a inclus, printre altele, crearea calendarului iulian, reforma funciară, modificări ale legilor de distribuție gratuită a rațiilor către cetățenii romani și stimularea acordării cetățeniei romane provincialilor.

Descris de către Suetoniu (scriitor roman, cca. 69 – 122) în lucrarea sa „Viețile celor doisprezece Cezari” ca fiind „înalt de stat, cu fața albă, mâinile și picioarele armonios proporționate, obrazul puțin plinuț, ochii negri și vioi”, Caesar a fost un bun orator și scriitor, iar cele mai renumite opere ale sale, care s-au păstrat sunt: „De bello gallico” (Războiul galic), „De bello civile” (Războiul civil), „De bello hispaniensis” (Războiul Spaniol), „De bello africo” (Războiul African) și „De bello alexandrino” (Războiul Alexandrin).

Moartea acestuia a survenit la idele lui martie, care corespunde datei de 15 martie, în anul 44 a. Chr., când a fost asasinat de un grup de senatori conduși de Brutus (politician, apropiat al acestuia), iar ultimele sale cuvinte au fost relatate de același Suetoniu: „και συ τεκνον” (Chiar și tu, fiul meu?). Această dată marchează sfârșitul Republicii și începutul unui nou regim politic – Principatul, al cărui artizan a fost Octavianus începând cu anul 27 a. Chr.

În Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale pot fi consultate traduceri ale unor fragmente din operele lui Caius Iulius Caesar, De bello hispaniensis (Războiul Spaniol), De bello africo (Războiul African), De bello alexandrine (Războiul Alexandrin):

De asemenea, pot fi consultate mai multe articole cu privire la viața, opera și asasinarea lui Caius Iulius Caesar.

Burebista a fost unul dintre contemporanii lui Caesar, iar detalii cu privire la relațiile politice dintre teritoriul nostru și republica romană pot fi descoperite tot în Biblioteca digitală a Publicațiilor Culturale.

***Bustul lui Gaius Iulius Caesar, aflat în Muzeele Vaticanului (Muzeul Pio Clementino, Galeria Busturilor, inv. 713).