28 decembrie
În unele sate din zona Satu Mare, în ziua de 28 decembrie se face „Îngroparea Crăciunului”, un fel de parodie de înmormântare, în care sunt implicați numai flăcăi. Unul este așezat pe o scară de lemn și, învelit ca să nu fie cunoscut de cei din sat, este purtat de alți șase. Ceilalți formează alaiul care îl conduce și cântă „a mort” ajutați și de lăutari. Textul este o invitație pentru Crăciunul abia sărbătorit să plece cu bine, pe apa sâmbetei, să nu se mai întoarcă, pentru că va veni altul mai bun.
După ce-și iau iertare și i se dezleagă păcatele, flăcăii aruncă „mortul” pe gheață, moment în care cel mort învie, se ridică și poate fi recunoscut de către toți cei de față. Totul se sfârșește la „casa jocului”, unde are loc petrecerea cu joc și cântece și la care sunt aduse cu forța și fete, aceasta fiind singura zi din an în care este permis acest fel de comportament față de fetele din sat.
Surse:
Romulus Antonescu, Dicționar de simboluri și credințe tradiționale românești, Editura cIMeC – Institutul de Memorie Culturală, 2009;
Antoaneta Olteanu, Calendarele poporului român, Editura Paideia, București, 2001.