25-31 ianuarie

Intervalul zilelor cuprinse între 25 şi 31 ianuarie, incluzând regional și primele trei zile din luna februarie, poartă în calendarul popular numele de Filipii de Iarnă. Împreună cu Filipii de Toamnă (14-21 noiembrie) cele două cicluri de zile dedicate lupilor marchează limitele sezonului de împerechere al celui mai redutabil animal sălbatic din țara noastră.

Reprezentări mitice vag conturate, Filipii sunt patroni ai lupilor dar au și rolul de protector ai familiei, mai ales în gospodăriile unde erau vite care puteau fi supuse atacurilor animalelor sălbatice.

Intervalul Zilelor Filipilor, în număr de 3, 7 sau 9, variază regional, și numărul exact de zile ținut în fiecare gospodărie era „moștenit” de tinerele neveste de la soacra lor şi, în cazul în care era unica fiică, să adauge acestora şi pe cele ţinute de propria familie.

Ca şi celelalte sărbători similare, zilele Filipilor se respectau cu strictețe, deopotrivă, de femei şi de bărbaţi, pentru ca oamenii să fie feriți nu numai de lupi, dar și de arsuri, înec, ologeală și de pagube produse de păsări sau animale sălbatice în general. În aceste zile nu se coase, ţese, împleteşte și nu se dă din nimic din casă însă se lipeşte gura sobei ca „să se lipească gura lupului”.

Surse:

Narcisa Știucă, Spirala sărbătorilor. Rosturi, tâlcuri şi desluşiri, Editura Astra Museum, 2014;
Simion Florea Marian, Sărbătorile la români. Studiu etnografic, Volumul I, Institutul de Arte Grafice, Bucureşti, 1898;
Antoaneta Olteanu, Calendarele poporului român, Editura Paideia, București, 2001;
Artur Gorovei, Credinţi şi superstiţii ale poporului român, Editura Grai şi Suflet-Cultura Naţională, Bucureşti, 1995;
Irina Nicolau, Ghidul sărbătorilor românești, Editura Humanitas, 1998;
Ion Ghinoiu, Mitologie română: dicţionar, Editura Univers Enciclopedic Gold, 2013.