1-14 august

Calendarul creștin-ortodox

Icoană pe lemn, Adormirea Maicii Domnului, mijlocul secolului al XIX-lea
Icoană pe lemn, Adormirea Maicii Domnului, mijlocul secolului al XIX-lea

Postul Adormirii Maicii Domnului este unul dintre cele mai importante posturi de peste an care îi pregătește pe credincioși pentru cele două sărbători ale lunii august și anume Schimbarea la față (6 august) și Adormirea Maicii Domnului (15 august). Aceste zile de post amintesc tuturor de virtuțile Maicii Domnului, şi de postul pe care aceasta l-a ţinut înainte de mutarea la cele veșnice.

Obiceiuri și tradiții

Perioada de excludere din alimentație a produselor animale, din perioada cuprinsă între Macavei (1 august) şi Sântămăria Mare (15 august) este cunoscut, în calendarul popular, sub numele de Postul Sântămăriei.
Despre Postul Sântămăriei se povestește că ar fi fost rupt din Postul Paștelui, pentru a ușura cel mai lung post de peste an și era ținut cu mare strictețe, având o singură dezlegare la peşte la Probejenie (6 august) și interzicând utilizarea untdelemnului și vinului.

În legendele populare se povestește că, la Adormirea Maicii Domnului toți pomii cu roadele cele mai frumoase s-au întâlnit și, dând ce avea fiecare mai bun, au alcătuit un pom ce a fost purtat în fața procesiunii. Bostanul și porumbul au făcut un buchet de floarea-soarelui pe care l-au așezat pe coșciug. De atunci bostanul și porumbul îngălbenesc la sărbătoarea Adormirii.

Surse:
Marcel Olinescu, Mitologie românească, editura 100+1 Gramar, Bucureşti, 2004;
Antoaneta Olteanu, Calendarele poporului român, Editura Paideia, București, 2001;
Ion Ghinoiu, Zile și mituri. Enciclopedie a sărbătorilor, ritualurilor, fiinţelor fabuloase, eroilor şi miturilor, din panteonul popular românesc, Editura Univers Enciclopedic, 2018;
Elena Niculiţă-Voronca, Datinele şi credinţele poporului român adunate şi aşezate în ordine mitologică, vol. I, Editura Polirom, Iaşi, 1998;
Narcisa Știucă, Spirala sărbătorilor. Rosturi, tâlcuri şi desluşiri, Editura „ASTRA Museum”, 2014.