Prima vineri de după Paști

Izvorul Tămăduirii este o sărbătoare foarte importantă în calendarul creștin ortodox care pică în fiecare an în Săptămâna Luminată, în prima vineri de după Paști.

Originea sărbătorii vine dintr-o legendă conform căreia o minune s-a petrecut lângă un izvor de lângă Constantinopol. Se spune că un om orb și-a recăpătat vederea după ce s-a spălat pe față cu apa din izvor.

Obiceiuri și tradiţii

Vinerile după Paşti sunt rele pentru orbit.

În aceasă zi se crede că se desfundă izvoarele pentru ca oamenii să aibă apă. De accea, izvoarele şi fântânile amenajate în această zi vor avea apă abundentă şi nu vor seca niciodată.

Tot acum se serbează Izvorul ploilor, adică încep ploile iar oamenii nu lucrează în această zi pentru ca vara să fie ploioasă.

Ziua de vineri după Paşti se ţine pentru slobozirea izvoarelor morţilor, pentru mântuirea sufletelor celor vii şi pentru ca oamenii să aibă leac de boale.

În Vinerile după Paşti este interzis țesutul: cu pânza ţesută în această zi nu se îngroapă nici mortul, pentru că nu e primită pe lumea cealaltă.

Credinţe şi superstiţii

  • la Izvorul Tămăduirii curge singur untul din lemn, cu care se pot tămădui unele boli;
  • în această zi toate apele sunt sfinţite;
  • cine bea apă şi se spală pe părţile bolnave ale trupului, se însănătoşeşte;
  • se ţine pentru rodul plantelor şi împortiva grindinei;
  • oamenii îşi udă vitele cu apă ca să aibă rod mult şi să nu bată piatra;
  • se ţine pentru izvor în gospodărie: cine ţine, are spor la casa lui.

Surse

Antoaneta Olteanu, Calendarele poporului român, Editura Paideia, București, 2001;
Irina Nicolau, Ghidul sărbătorilor românești, Editura Humanitas, 1998;
Artur Gorovei, Credinţi şi superstiţii ale poporului român, Editura Grai şi Suflet-Cultura Naţională, Bucureşti, 1995;
Romulus Antonescu, Dicționar de simboluri și credințe tradiționale românești, Editura cIMeC – Institutul de Memorie Culturală, 2009;
luliana Băncescu (coordonator), Obiceiuri tradiționale din România – Sărbători în imagini. Album, Centrul Național pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, 2006;
Rodica Colta, Sărbători și datini de peste an. O anchetă transfrontalieră asupra culturii tradiționale, Editura Etnologică, 2017.