17-18 octombrie

Obiceiuri și tradiții

Celebrată în ziua de prăznuire a Sf. Osie (17 octombrie), Lucinul, sărbătoare populară din calendarul agrar românesc, ţinută în ziua de 17 octombrie (30 octombrie după stil vechi), se serbează pentru ca oamenii și vitele din gospodărie să fie feriţi de lupi.

Lucinul sugerează și numele apostolului Luca, sărbătorit în ziua următoare, fiind cunoscut faptul că ziua liturgică începe în odată cu venirea serii din ziua ce precedă sărbătoarea Sfântului Apostol.

Plasată în perioada constituirii haitelor de lupi în vederea reproducerii, ziua este dedicată unei divinităţi protectoare a acestora, fiind integrată astfel, bogatului ciclu de zle dedicate lupilor din calendarul popular.

Pentru a controla activitatea lupilor și a preveni stricăciunile de aceștia, această zi avea alocate o serie practici magice, cum ar fi încleştarea dinţilor de la pieptenii cu care se scarmăna lâna, ca să se încleșteze și dinții lupilor, și interzicerea oricăror activități legată de prelucrarea lânii, părului şi pieilor de animale.

Credințe și superstiții

  • se respectă această zi, pentru ca oamenii să fie feriți de lupi.
Calendarul creștin-ortodox

Numele acestei zi nu mai are astăzi o legătură atât de clară cu sfântul din calendarul creștin-ortodox, Sf. Osie, însă, în vechiul calendar iulian, această zi cădea la sfârşitul lunii octombrie, când, în credinţele populare, se instala sezonul rece al iernii, iar numele prorocului era identificat cu „osia” timpului (osia roţii se desparte de căruţă până în primăvară).

Surse

Artur Gorovei, Credinţi şi superstiţii ale poporului român, Editura Grai şi Suflet-Cultura Naţională, Bucureşti, 1995;
Ion Ghinoiu, Zile și mituri. Enciclopedie a sărbătorilor, ritualurilor, fiinţelor fabuloase, eroilor şi miturilor, din panteonul popular românesc, Editura Univers Enciclopedic, 2018;
Romulus Antonescu, Dicționar de simboluri și credințe tradiționale românești, Editura cIMeC – Institutul de Memorie Culturală, 2009;
Ivan Evseev, Dicţionar de magie, demonologie şi mitologie românească, Editura Amarcord, Timișoara, 1997;
Ion Ghinoiu, Sărbători și obiceiuri românești, Editura Elion, București, 2002.