Miercuri, 14 iulie, vă invităm la o nouă călătorie în lumea arheologiei, parte din seria de conferințe Arheologia pentru toți. Ghidul nostru în această călătorie va fi Dr. Mihaela Simion (muzeograf la Muzeul Național de Istorie a României).

Rămânem pe linia Limes-ului dacic, într-o zonă geografică foarte importantă pentru cercetarea istoriei noastre antice.

Descoperim împreună Castrul de la Micia, Vețel, jud. Hunedoara. Acesta ocupă o suprafață de peste 7 ha, iar rolul trupelor militare romane cantonate aici era acelea de a securiza culoarul Văii Mureșului. Pe lângă castru s-a dezvoltat o înfloritoare așezare civilă, a cărei importanță economică derivă și din funcția sa de punct vamal la granița Imperiului Roman (Limes).

De-a lungul timpului au fost scoase la lumină, în interiorul așezării, câteva temple, un amfiteatru militar, porțiuni de străzi, clădiri publice și private, zone de producție ceramică și metalurgică, un întins complex de băi romane (thermae) și două cimitire (necropole).

Prezentarea va fi moderată de Bogdan Șandric (Direcția Patrimoniu Digital, Institutul Național al Patrimoniului – inițiatorii seriei de conferințe dedicate arheologiei).

Prezentare: Dr. Mihaela Simion (Muzeul Național de Istorie a României)