Miercuri, 14 aprilie, călătoria în lumea arheologiei, pe urmele graniței fostului Imperiu Roman (Limes) continuă, alături de Conf. Dr. Ioan Carol Opriș (coordonator științific al șantierului arheologic).

Subiectul întâlnirii va fi Capidava – foarte aproape de centenar (1924-2021).

La mai bine de nouă decenii de la debutul cercetărilor arheologice în 1924, Capidava reprezintă astăzi una dintre cele mai intens și consecvent cercetate cetăți ale Limesului dobrogean, alături de cetatea Dinogetia.

Situl arheologic se află pe malul drept al Dunării Dobrogene, la jumătatea distanței dintre localitățile Hârșova și Cernavodă. Cetatea romană a fost construită în secolul al II-lea, în timpul împăratului Traian și reprezintă, alături de Istros (Histria) – vechea colonie milesiană din Pontul Stâng care dăinuie până în sec. VII p.Chr. – sau Tropaeum Traiani (Adamclisi), un reper important pentru regiunea dobrogeană a limesului Dunării de Jos în sectorul său românesc.

Prezentarea va fi moderată de Bogdan Șandric, Director Adjunct Patrimoniu Digital al Institutului Național al Patrimoniului și Marius Streinu, șeful secției Documentare Muzeală și Arheologică din cadrul Institutului Național al Patrimoniului.

Prezentare: Conf. Dr. Ioan Carol Opriș