Ziua de 24 decembrie are ca manifestare specifică sărbătorilor de iarnă 𝐜𝐨𝐥𝐢𝐧𝐝𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐜𝐞𝐭𝐞𝐢 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢, când aceștia merg cu: Moș Ajunul, Pițărăii și Steaua.

În grupuri de 2-4 copii, cu vârste de până în 12 ani, în care erau primite și fetele, cei mici mergeau prin fiecare gospodărie, cântând urări în care hiperbolizau gazdele și gospodăriile colindate.

Având ca recuzită, în unele zone, bețe de alun cu decor specific, copiii se foloseau de acestea pentru a atinge stâlpii porţilor, uşorii uşilor de la grajduri, hambare, grinda casei şi scormoneau cărbunii din vatră, gesturi menite să aducă sănătate, noroc şi belşug gazdelor.

Sub influența școlii și a bisericii, repertoriul colindelor de copii a adoptat și texte de colinde religioase sau cântări bisericești, ce vestesc Nașterea lui Iisus Hristos.

Mai multe despre colindatul copiilor și rolul acestuia în comunitatea tradițională puteți citi pe pagina noastră: https://cimec.ro/…/sarbatori-si…/colinde-de-copii/

Vă invităm să ascultați colindele din colecția Alexandru Hrubaru – muzică corală pentru voci egale. Prelucrare după culegerea lui George Breazul. https://cimec.ro/…/colectii-de…/alexandru-hrubaru/

Alte tradiții specifice Ajunului Crăciunului pot fi descoperite aici: https://cimec.ro/…/sarbatori-si…/ajunul-craciunului/

Carte poștală din Arhiva Andrei Ștomff. Pe fața cărții poștale sunt reprezentate douăsprezece personaje feminine și masculine stilizate, îmbrăcate în costume populare și încadrate de chenare realizate din motive geometrice. Pe spate sunt tipărite urări de „La mulți ani” în română, engleză, franceză și germană cu ocazia Anului Nou 1971.