text de Smaranda Oțeanu-Bunea

Un dicționar coordonat de profesorii și dirijorii Jean lupu și Nicolae Racu, în colaborare cu, de asemenea, nume cunoscute: Daniela Caraman-Fotea, Ștefan Firca, Eugen Sandu, Gabriel Oprea, pianista Ilinca Dumitrescu. Este, de fapt, a doua ediție, cu termeni revăzuți, actualizați, cu peste 350 de noi explicații, cu selecții din lumea pop-rock, jazz, folk, plus folclor, muzică religioasă. O muncă infernală, o permanentă corelare, cu celebrele dicționare engleze, franceze etc.

Da, sunt peste 500 de pagini!
O poveste care începe cu „LA Major” și se încheie cu „Jocul Zuralia”, care lasă un loc aparte indexului de nume! Dar, în afară de măiestria coordonatorilor – Nicolae Racu și Jean Lupu – nu se poate să trecem peste eleganța tiparului – Editura Muzicală GRAFOART -, peste interesul deja afirmat al facultăților de muzică, al școlilor de muzică, al marilor scene lirice, filarmonici.

Vedeți dumneavoastră, să nu uităm că, de-a lungul deceniilor, generații de studenți la clasele de pedagogie, compoziție, instrumente, canto – ca și astăzi, s-au bazat, dincolo de prelegerile maeștrilor, pe dicționare. Și-au completat informațiile, le-au comparat cu cele din Londra, Paris, New York. Mai exact, dicționarul preferat era absolut necesar în treptele profesiunii lor, era siguranța informației corecte.

Nimeni nu uită! Cu atât mai mult, aplaudă acest Dicționar Universal care ne încântă, iar pe copertă are semnătura lui Pablo Picasso. Deci, lumea muzicii în limbajul dicționarelor.

500 de pagini – prietene pentru profesori, studenți, melomani. Iar dacă la pagina 236 citiți despre maeștrii cântăreți din Nurnberg, nu este doar o simplă informare despre celebra operă wagneriană, ci chiar o invitație la operă!

Felicitări autorilor!
Succes celor care vor să înțeleagă tainele capodoperelor!