text de Smaranda Oțeanu Bunea

Într-o lume nebună, rău de tot, în care se aud bombe, mor oameni nevinovați, războaiele nu mai contenesc, muzicieni, critici, muzicologi visează să construiască pentru copii încă un ansamblu. O companie care să-și lanseze premierele în sălile capitalei, dar să aibă în agendă, pe stagiune și peste 20 de turnee în orașele mici ale țării – sate, comune – să fie o prezență și la marile competiții internaționale, pentru imaginea României.

Ultimele statistici arată că, la o puplație de peste 19 milioane, peste 4 milioane sunt copii, tineri (18,7%), există 320 de orașe, dintre care 103 municipii, 2865 de comune, care cuprind 13285 de sate. O hartă impresionantă.

Aflăm că milioane de copii nu au văzut în viața lor un spectacol de operă, un musical, vreo formație semisimfonică. Marile probleme sunt abandonul școlar, sărăcia, trimiterea copiilor la muncă, mai ales la țară.

Am sunat la Primăria băile Tușnad, cel mai mic oraș, cu vreo 1600 de locuitori, și am aflat că au o CASĂ Civică, o sală, dar numai o dată pe an, vara, este Festivalul Orașului la care, de obicei, vin doar formații pop din Ungaria. În rest – nimeni, deși până la Târgu Mureș sunt numai 160km.

Nu există explicații! Asta este realitatea! Dar mai trist este că forurile de decizie nici nu prea cunosc adevărul.

În schimb, aflăm că ultimele promoții de la Conservator și Liceul de Coregrafie sunt formidabile și, între un angajament la marile scene europene – avem nenumărate exemple – și a deveni membru al unui foarte tânăr ansamblu de turnee, imagine – ar prefera construcția nouă, spectaculoasă, care s-ar putea numi „România mea” și care, cu siguranță, ar cuceri sufletele copiilor, din toate colțurile țării!