În perioada 19 octombrie – 21 octombrie 2022 a avut loc în cadrul Muzeului Benaki de la Atena cea de-a VIII-a Ediție a Simpozionului Internațional Purpureae Vestes. Tradiție și inovație în producția textilelor în lumea mediteraneană antică și dincolo de ea, organizată de către membri ai Centrului Elen pentru Cercetarea și Conservarea Textilelor Arheologice (ARTEX), Ministerul Culturii din Grecia și Institutul Național al Patrimoniului din România. 

Programul conferinței a cuprins zece sesiuni despre descoperiri de instrumente și de țesături din toată lumea antică, contribuții la terminologia domeniului dar și prezentări și postere prin care a fost promovată diseminarea patrimoniului textil European în contextul Acțiunii COST EuroWeb în care Institutul Național al Patrimoniului este partener. 

Colega noastră, Alina Iancu, istoric în cadrul Secției de Documentare Arheologică și Muzeală a Direcției de Patrimoniu Digital, a participat la conferință atât în calitate de organizator, cât și ca autoare a unei prezentări despre producția textilelor în Pelopones și a unui poster despre Atlasul Digital al Patrimoniului Textil European, realizat împreună cu cercetătoarea Catarina Costeira de la Centrul de Arheologice al Universității din Lisabona. 

Ambele contribuții au avut ca scop principal promovarea unei cunoașteri mai profunde în domeniul arheologiei textilelor și a textilelor istorice pentru a obține noi date despre practicarea torsului și țesutului de către societățile trecutului – un domeniu fundamental al economiei de-a lungul istoriei. Prezentarea a ilustrat modul în care artizanii din Pelopones foloseau mosoarele din lut pentru a-și țese veșmintele, în timp subiectul posterului a fost dedicat realizării unui Atlas Digital al Patrimoniului Textil European care va include țesături, instrumente textile, ateliere și alte resurse strâns legate de evoluția acestor ocupații – din preistorie până în secolul al XX-lea. Atlasul este dezvoltat în cadrul Acțiunii COST EuroWeb (2020-2024) ca un instrument de diseminare și accesibil online gratuit, care va fi lansat în primăvara anului 2023.

Pe baza acestor contribuții au avut loc dezbateri științifice care au deschis perspectivele unor noi colaborări interinstituționale în promovarea patrimoniului textil european.