Astăzi sărbătorim Ziua UNESCO și vă propunem, cu această ocazie, o incursiune scurtă în istoria Organizației, și o călătorie virtuală prin siturile culturale și naturale din România care sunt înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a fost înființată la 16 noiembrie 1945 de către 20 de state. Cu timpul, UNESCO s-a dezvoltat, iar în prezent cuprinde 193 de state membre și 11 state asociate, având sediul în Paris, Franța. România i s-a alăturat la data de 27 iulie 1956 și este un membru activ al tuturor celor șapte convenții culturale UNESCO.

Organizația are misiunea de a contribui la promovarea păcii și securității în lume prin intermediul educației, științei și culturii, în vederea consolidării cooperării internaționale, respectării drepturilor fundamentale ale omului, fără restricții de rasă, sex, limbă sau religie.

În prezent, mai multe situri culturale și naturale de pe teritoriul României sunt înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO: biserici din Moldova, Mănăstirea Horezu, satele cu biserici fortificate din Transilvania, cetățile dacice din Munții Orăștiei, centrul istoric Sighișoara, biserici de lemn din Maramureș, Delta Dunării și pădurile seculare și virgine de fag din Carpați.

Peisaj cu case din Sighișoara, menționată documentar pentru prima dată în 1224 ca așezare rurală și în 1345 ca oraș, înscrisă pe Lista UNESCO în 1999. Pictura a fost realizată în 1958 de pictorul sas Carol Hübner, fiind deținută de Muzeul Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe.

Între bunurile culturale mobile clasate în Patrimoniul Cultural Național puteți admira o pictură care datează din 1861, semnată de către pictorul Henri Trenk, înfățișând Mănăstirea Horezu, prezentă pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO din anul 1993.

Siturile culturale și siturile naturale din România înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO pot fi consultate pe site-ul Institutului Național al Patrimoniului.

Vă îndemnăm să explorați o hartă virtuală pe care sunt localizate obiectivele UNESCO din România.

De asemenea, diverse lucrări despre UNESCO pot fi consultate în Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale.