Satul Tălmăcel, sat care aparține de orașul Tălmaciu, în județul Sibiu, fotografiat în august 2011. În centrul orașului se află biserica ortodoxă Cuvioasa Paraschiva, construită în sec. XVIII (cod RAN 145890.01, cod LMI SB-II-m-A-12568).

Încercând să surprindă urme ale viețuirii oamenilor, fotografia aeriană ajunge să reflecte felul în care așezările au fost întemeiate – ca o parte a peisajului natural în care se încadrează armonios. Este exact mesajul pe care sărbătorirea Zilei Pământului încearcă să îl transmită: planeta noastră este casa noastră.

De aceea, am ales să ilustrăm ziua de 22 aprilie cu această fotografie aeriană realizată în 2011, în cadrul proiectului Peisaje Arheologice. Ea surprinde satul Tălmăcel, din orașul Tălmaciu, județul Sibiu. Descoperiți și alte fotografii aeriene pe site-ul proiectului, Peisaje Arheologice

Viața trebuie trăită în armonie cu natura, este apelul puternic promovat de ONU cu ocazia Zilei Internaționale a Planetei Mamă, decretată în 2009. Ființele umane sunt o parte inseparabilă a naturii și nu o putem deteriora fără a ne dăuna grav, iar neînțelegerea acestei relații a rupt echilibrul natural și a cauzat degradarea mediului, așa cum este recunoscută acum.

ONU recomandă educația ca fiind esențială în motivarea oamenilor să acționeze pentru repararea daunelor deja suferite, sau pentru a evita alte distrugeri ale Pământului și ecosistemelor sale.

Un prilej bun să vă amintim că multe din publicațiile muzeale incluse în Biblioteca Digitală cuprind serii dedicate științelor naturii, în care ecologia este un subiect des întâlnit. Veți găsi aici sute de articole cu tematică ecologică, care încep să fie publicate încă din anii 1970, deși cele mai multe apar după anul 2000, în paralel cu atenția intensificată pe care acest domeniu începe să o primească și în plan mondial.